Onveilig

Rijkswaterstaat: stop niet op vluchtstrook om doden te herdenken

03 mei 2022 09:24 Aangepast: 03 mei 2022 09:32
Wie tijdens Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur op de snelweg zit en toch stil wil staan bij de herdenking, wordt door Rijkswaterstaat geadviseerd een parkeerplaats op te zoeken Beeld © ANP

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om tijdens de twee minuten stilte op Nationale Dodenherdenking niet stil te staan op de vluchtstrook, maar een parkeerplaats op te zoeken. "Stoppen op de vluchtstrook is onveilig en kan gevaarlijke situaties opleveren", aldus Rijkswaterstaat.

Op 4 mei staat op elektronische borden boven en langs snelwegen de tekst 'Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook!'. Rijkswaterstaat roept vanaf dinsdag al weggebruikers via deze borden op om veilig langs de weg te herdenken. Dit doet de instantie al sinds 2008 op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevrijdingsdag vol zon, wolken en weinig wind: 'Lokaal 20 graden'

Tijdens de Nationale Dodenherdenking nemen het treinverkeer en de luchtvaart ook maatregelen rond het herdenkingsmoment. Zo staat het openbaar vervoer om 20.00 uur twee minuten stil, zolang de veiligheid het toelaat. Hoe Schiphol dit jaar stilstaat is nog niet bekend. Vanwege de drukte op het vliegveld weet de luchthaven niet hoe de invulling precies zal zijn. Daarover is Schiphol nog in gesprek.

Nationaal Vrijheidsonderzoek

Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt het nog steeds belangrijk stil te staan bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag een dag later. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2022. Van de mensen die na de Russische inval in Oekraïne deelnamen aan het onderzoek, maken ruim zes op de tien zich het meeste zorgen om oorlog.

Nederlanders vinden 4 en 5 mei met name belangrijk vanwege het saamhorigheidsgevoel en omdat zij het van wezenlijk belang vinden stil te staan bij de mensen die gestorven zijn voor de vrijheid. Ook speelt mee dat men het belangrijk vindt te beseffen "dat zoiets als de Tweede Wereldoorlog niet meer zou mogen plaatsvinden", stelt het comité.

Het draagvlak voor 4 mei is vrijwel onaangetast: 83 procent geeft aan de Nationale Herdenking (heel) belangrijk te vinden. Dat was een jaar eerder 85 procent. Voor Bevrijdingsdag is er een lichte daling te zien. Waar vorig jaar 79 procent aangaf veel waarde te hechten aan die feestdag, is dat nu 75 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee minuten stilte tussen de biertjes door: 'Feest tijdens dodenherdenking ongepast'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore