Ga naar de inhoud
Nog nooit zó laag

Nederland keldert naar plaats 28 op wereldwijde ranglijst persvrijheid

Een kerkganger rijdt in op een verslaggever, ter illustratie. Beeld © ANP

Nederland scoort ongekend slecht op een jaarlijkse wereldwijde ranglijst voor de persvrijheid. We eindigen dit keer op de 28ste plek, onder Slowakije en nog net boven Argentinië. Nog nooit stond Nederland zo laag. De reden? Journalisten werden vorig jaar verschillende keren fysiek aangevallen.

In 2013, 2014 en 2016 stond Nederland nog op de tweede plaats van de ranglijst die elk jaar door Reporters Sans Frontières (RSF) wordt opgesteld. Sinds 2018 dalen we elk jaar een plaats, vorig jaar stonden we nog op de 6e plaats. Dit jaar zakken we 22 plekken en eindigen we op de 28ste plaats.

Noorwegen bovenaan

De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen en ook de Scandinavische landen Denemarken en Zweden staan in de top drie. Het is het slechtst gesteld met de persvrijheid in Noord-Korea.

"Dit is nog nooit gebeurd", zegt Free Press Unlimited over de snel dalende positie van Nederland. Toch komt het niet helemaal als een verrassing. De organisatie concludeerde vorige maand in een rapport nog dat de veiligheid van journalisten in Nederland afneemt. Een dag later werd een cameraploeg van de EO overvallen

Cameraploeg
Lees ook:
Cameraploeg van EO tijdens opnames in Utrecht overvallen

De directeur van Free Press Unlimited, Ruth Kronenburg, vindt dat er gauw iets moet gebeuren aan de situatie in Nederland. "Nederland is altijd voorloper en voorvechter geweest van persvrijheid wereldwijd", vertelt zij aan RTL Nieuws. "Om deze positie te behouden moeten persvrijheid en de veiligheid van journalisten hoog op de agenda komen te staan."

Bekijk ook: journalisten aangevallen tijdens verslag bij kerkdiensten

01:24
Op Urk en in Krimpen aan den IJssel werden vorige zomer journalisten aangevallen door kerkgangers.