Ga naar de inhoud
Zeer zeldzaam

Lareb: 373 meldingen van hartontstekingen na coronavaccins

De bijwerkingen komen vooral voor bij mannen boven de 40. Beeld © ANP

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot eind januari 373 meldingen ontvangen van een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) na coronavaccinatie. Dat zijn er 142 meer dan bij de vorige rapportage eind november vorig jaar.

In Nederland zijn meer dan 30 miljoen vaccins gezet bij ruim 12 miljoen mensen. De meeste bijwerkingen zijn zeldzaam, en Lareb wijst erop dat de hartontstekingen 'bekende zeldzame bijwerkingen' zijn van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Myocarditis kwam vooral voor bij mannen jonger dan 40 jaar. Ook pericarditis is vooral gemeld bij mannen. Het ging hierbij ook om ouderen.

In
Lees ook:
In jaar tijd 36 nieuwe bijwerkingen coronavaccins ontdekt: 'Hier blijft het wel bij'

Volgens het centrum zijn er drie mensen overleden aan hartproblemen na myocarditis of pericarditis, na vaccinatie met Pfizer/BioNTech. "In deze meldingen kunnen ook infecties of andere hartaandoeningen een rol hebben gespeeld. Dat myocarditis of pericarditis na vaccinatie optreedt, betekent niet dat het vaccin altijd de oorzaak is", benadrukt Lareb.

Drie mensen overleden

Twee mensen overleden na een hartontsteking na een prik met het Janssen-vaccin en één na inenting met AstraZeneca. "Van deze vaccins zijn dit geen bekende bijwerkingen", zegt het bijwerkingencentrum.

Van het totale aantal meldingen gaat het in 274 van de gevallen om pericarditis en 99 keer om myocarditis. Lareb geeft daarbij aan dat uit onderzoeken blijkt dat het risico op myocarditis en pericarditis door Covid groter is dan door de coronavaccins.

 

Wat
Lees ook:
Wat is het verschil tussen gewone trombose en trombose door een coronavaccin?

"Artsen en mensen die gevaccineerd zijn, moeten goed letten op klachten zoals kortademigheid, pijn op de borst en onregelmatige hartslag, die kunnen wijzen op myocarditis of pericarditis. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicijnen goed te behandelen", zegt de organisatie.

Trombosegevallen

Lareb ontving verder 2080 meldingen van trombose en embolieën, een bloedprop in een bloedvat, na coronavaccinaties. Trombose en longembolie komen ook los van vaccinatie voor, onderstreept het centrum. Lareb is in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een vervolgonderzoek gestart naar het risico op trombose na coronavaccinatie.

Ook maakte Lareb bekend dat er tot dusver 683 meldingen zijn gedaan van overlijden na een coronaprik. Dat betekent volgens het centrum niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

Bekijk ook: Waarom het (nog) niet lukt de hele wereld tegen corona te vaccineren

03:48
Bij ons is het grootste deel van de bevolking gevaccineerd tegen corona, in een groot deel van de wereld lukt dat niet.