45 kwesties

Tegen regels in legde OM zelf straffen op bij ernstige delicten

02 mei 2022 11:38 Aangepast: 02 mei 2022 12:25
Beeld ter illustratie. De geportretteerde heeft niets van doen met het verhaal. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de afgelopen vijf jaar tientallen verdachten van ernstige zeden- en geweldsdelicten zelf een straf opgelegd, terwijl dat volgens de wet niet mag.

Dit bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van Trouw. Het OM mag alleen zelf sancties opleggen bij lichtere vergrijpen.

45 gevallen

In de afgelopen vijf jaar gaat het om 45 ernstige kwesties waarbij de officier van justitie zonder tussenkomst van een rechter zelf een straf heeft uitgedeeld. In 36 gevallen ging het om zware mishandeling en in de overige zaken om aanranding.

Een woordvoerder van het OM laat weten te onderzoeken hoe het kon gebeuren dat er toch dergelijke zogeheten strafbeschikkingen zijn opgelegd bij deze delicten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Slachtoffers de dupe van berechting door Openbaar Ministerie'

Een officier van justitie mag alleen een strafbeschikking opleggen voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Het gaat hier bijvoorbeeld om bedreiging, winkeldiefstal en vandalisme. Zo'n strafbeschikking is bijvoorbeeld een boete of taakstraf.

Zorgelijke ontwikkeling

Deskundigen laten aan de krant weten kritisch te zijn. Zo zegt Marijke Malsch, hoogleraar empirisch-juridisch onderzoek aan de Open Universiteit, dat strafbeschikking oorspronkelijk was bedoeld als uitzondering op de regel voor bijvoorbeeld verkeersmisdrijven en eenvoudige delicten. Ze vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat er nu steeds meer is bijgekomen. "Je verkleint de positie van de rechter."

"Het lijkt ons goed en verstandig dat het OM onderzoek gaat doen", laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten. "We wachten het onderzoek af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore