Waar ligt loyaliteit?

'Russen in Nederland geïntimideerd door telefoontjes Russische overheid'

02 mei 2022 08:39 Aangepast: 02 mei 2022 10:13
Het hoofdkantoor van de geheime dienst FSB in het centrum van Moskou. Beeld © AFP

Nederlandse universiteiten hebben meldingen gehad van Russische studenten en ten minste één wetenschapper over vreemde telefoontjes. In die telefoongesprekken werd hen gevraagd waar hun loyaliteit ligt in de oorlog met Oekraïne door bellers die zich identificeren als de Russische overheid, meldt het Financieele Dagblad.

De krant baseert zich op informatie van koepelorganisatie Universiteiten Nederland, die wordt bevestigd door het ministerie van Onderwijs. De betrokken instanties doen verder geen mededelingen over details uit vrees dat meldingen herleidbaar kunnen zijn.

Grijs gebied

Ook de AIVD zegt bekend te zijn met de telefoontjes. "Russen in Nederland hebben toegang tot vrije media en contact met familie of kennissen in Rusland. Die kritische blik die zij overbrengen, ziet de Russische overheid als niet wenselijk."

Aangifte doen blijkt niet eenvoudig, omdat de bellers zich in een grijs gebied begeven.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Gouverneur: doden en gewonden door raketaanval op Odessa

Een anonieme Russin vertelt in het Financieele Dagblad dat ze vlak na de inval werd gebeld. "De man zei dat hij op Facebook zag dat ik een Oekraïense vlag had geplaatst en hij vroeg of ik voor Oekraïne ben. Hij was vriendelijk, maar ik vond dat in de context van de oorlog ongemakkelijk en een beetje intimiderend."

Het ministerie van Onderwijs spreekt van een 'zeer kwalijke' zaak. "Voor ons staat voorop dat studenten en onderzoekers veilig en in vrijheid moeten kunnen studeren en werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten MH17-zaak geïntimideerd, hoogstwaarschijnlijk door Rusland

Rusland wordt wel vaker beschuldigd van intimidatie. Vorig jaar onthulde RTL Nieuws 'meerdere voorvallen' rond de advocaten van de nabestaanden van de ramp met MH17. Zij zouden onder meer tot aan hun privéwoning zijn gevolgd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vermoedde dat dat gebeurde in opdracht van Rusland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore