Ga naar de inhoud
Lange wachttijden

'Dit is nog maar de meivakantie'; piekdrukte Schiphol houdt aan

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Al ruim een week is het extreem druk op Schiphol door personeelstekorten en de meivakantie. Vandaag zal dat niet anders zijn, verwacht de luchthaven. Schiphol waarschuwt passagiers andermaal rekening te houden met veel langere wachtrijen dan normaal. Vooral 's ochtends wordt piekdrukte verwacht.

Ook de rest van de dag is het druk en staan reizigers langer in de rij. De problemen hebben grotendeels te maken met personeelstekorten als gevolg van de coronapandemie.

Door de pandemie werd bijna twee jaar lang minder gevlogen, waardoor veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Die zijn niet allemaal teruggekeerd in hun oude baan. Met de meivakantie in volle gang zet dat extra druk op het huidige personeel. 

Minister:
Lees ook:
Minister: 'Problemen Schiphol niet zomaar op te lossen'

Verder waren de gevolgen van een wilde staking onder grondpersoneel vorig weekend ook afgelopen week nog dagelijks merkbaar. Daarbovenop werd de oproep aan luchtvaartmaatschappijen om het aantal reizigers te verminderen met wisselend succes ontvangen.

Zomervakantie

Ook de komende dagen blijft het druk. Schiphol waarschuwde al eerder dat reizigers te maken kunnen krijgen met vertragingen.

Reisbrancheorganisatie ANVR wil zo snel mogelijk met Schiphol om de tafel om te spreken over de problemen. De organisatie wil vooral weten hoe de zomervakantie wél vlekkeloos kan verlopen.

FNV: personeel Schiphol levert olympische prestatie

Vakbond FNV houdt vanwege de drukte op Schiphol het hart vast voor komende zomer. "Dit is nog maar de meivakantie", benadrukt FNV-bestuurder David van de Geer. Hij vindt dat Schiphol veel eerder had moeten ingrijpen. "Er zijn grenzen aan wat je met de huidige personeelsbezetting aan kan."

Van de Geer wijst op de enorme werkdruk bij de bagage-afhandeling. Dat is volgens hem fysiek heel zwaar werk. "En er hoeft maar één vliegtuig vertraging te hebben en je loopt daar telkens achter de feiten aan. Dat betekent dat je continu onder tijdsdruk moet werken en niet even op adem kan komen."

De vakbondsman noemt het een 'olympische prestatie' wat het personeel op Schiphol laat zien. "Dat geldt niet alleen voor de bagage-afhandeling, maar bijvoorbeeld ook voor de medewerkers bij de incheckbalies en de beveiligers bij de security."