Personeelstekort

Minister: 'Problemen Schiphol niet zomaar op te lossen'

01 mei 2022 15:37 Aangepast: 01 mei 2022 20:09
Drukte op Schiphol. Beeld © ANP

De problemen op Schiphol zijn niet zomaar op te lossen, denkt minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Het is zondag opnieuw druk op de luchthaven. De minister noemt het 'erg vervelend' voor de reizigers, maar denkt dat de problemen hardnekkig kunnen zijn. "Personeelstekort is een probleem wat breder speelt dan alleen de luchtvaart, en wat zich niet 1, 2, 3 laat oplossen."

Het ministerie houdt de situatie op Schiphol in de gaten en heeft contact met de luchthaven, geeft minister Harbers aan. "Goed dat Schiphol in gesprek gaat met luchtvaartmaatschappijen om te kijken naar oplossingen om drukte voor komende weken en voor de zomervakantie te beheersen. Ik hou hierbij een vinger aan de pols."

Schiphol kampt op verschillende plaatsen met personeelstekorten. Ook zijn er veel passagiers door de meivakantie. De luchthaven heeft geprobeerd het aantal passagiers zondag met 5800 te beperken, onder meer door luchtvaartmaatschappijen te vragen vluchten te schrappen, maar dat is niet gelukt. Het is daardoor ook zondag weer druk op de luchthaven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol: vluchten schrappen niet gelukt, houd opnieuw rekening met drukte

Verschillende politici winden zich op over de problemen op het vliegveld. Tweede Kamerlid Wybren van Haga zei zaterdag in een verklaring: "Schiphol had de drukte kunnen verwachten, maar reageert apathisch en vraagt reisorganisaties om dit weekend boekingen te annuleren en voor komende week zelfs helemaal geen nieuwe boekingen aan te nemen.

Van Haga noemt Schiphol-directeur Dick Benschop lamlendig, en vindt dat die 'met pek en veren' weg moet. Bovendien zou Harbers de verhoging van de zogenoemde havengelden die maatschappijen moeten betalen om dit jaar op Schiphol te mogen vliegen, moeten terugdraaien.

'Vreselijke verhalen'

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis nam zondag een kijkje op het vliegveld, blijkt uit een tweet die hij verstuurde. Daar sprak hij naar eigen zeggen Nederlanders die in de rij stonden en bang waren dat ze hun vakantie zouden missen. "Vreselijke verhalen aangehoord", stelt hij erover.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore