Bijna Suikerfeest

Zoveel baklava moet je eten om een kilo aan te komen

30 april 2022 17:41 Aangepast: 02 mei 2022 08:49
Patisserie in Amsterdam die baklava verkoopt. Beeld © ANP

Het is bijna Suikerfeest en de baklava-bakkers maken overuren. De Turkse lekkernij met laagjes fijngehakte noten, filodeeg, suikersiroop en boter is mierzoet en machtig, maar ook machtig lekker. Een gemiddeld stukje van 75 gram is goed voor 346 calorieën. Als je er 20 eet, ben je niet alleen misselijk, maar ook een kilo zwaarder.

Eerder rekenden we al uit hoeveel paaseitjes je moet eten om een kilo aan te komen. Zo vlak voor Eid al-Fitr (Suikerfeest) duiken we op verzoek in de voedingswaarden van baklava. 

Eén stukje baklava (75 gram*) bevat:

  • 346 kilocalorieën
  • 18,4 gram vet waarvan 6,5 gram verzadigd vet
  • 36,9 gram koolhydraten, waarvan 29,7 gram suiker
  • 0,8 gram vezels
  • 7,8 gram eiwit
  • 0,28 gram zout

Bron: Het Voedingscentrum

*Baklava bestaat in verschillende soorten en maten, een stukje kan dus ook kleiner zijn.

Baklava bevat relatief veel vet en veel suiker, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld appeltaart, zegt diëtist Berdien van Wezel. "Van dit soort vetrijke lekkernijen kun je best veel eten zonder je snel vol te voelen. Het gevaar is dat je niet één stukje neemt maar drie. Dan zit je al aan 1000 kilocalorieën, dat tikt wel aan."

1 kilo = 7000 kilocalorieën 

Simpel gezegd word je dikker als je langere tijd meer calorieën inneemt dan je verbrandt. Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 kilocalorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.

Diëtist Van Wezel legt daar wel bij uit dat als je na een groot feestmaal, zoals tijdens het Suikerfeest, meteen weer terug gaat naar je oude ritme van bewegen en gezond eten, je niet zomaar aankomt. En 20 stuks baklava op één avond, dat is nogal een uitdaging.  

Een bakker in Turkije maakt baklava voor het Suikerfeest (Eid Al-Fitr) van maandag. Een bakker in Turkije maakt baklava voor het Suikerfeest (Eid Al-Fitr) van maandag.

Genieten met mate dus. Zelfs Ahmet Can, directeur van baklavaspeciaalzaak Serifoglu, denkt er zo over. "Je moet er niet te veel van eten als je een beetje fit wil blijven." Het precieze aantal calorieën van zijn baklava verschilt per soort. We hebben er ook een met mascarponeroom, die is heerlijk maar extra machtig."

Voor Can en zijn collega's is het een druk weekend, met heel veel grote bestellingen. "Zoet hoort bij feest. In Turkije staat zoetigheid voor baklava, daarom eet men het op het ramadanfeest. Je beloont jezelf na een maand vasten met wat zoets."

Dieetbaklava

Wel merkt Can dat de vraag naar minder zoete baklava toeneemt. Daarom is hij bezig met het ontwikkelen van een 'dieetbaklava'. "Helemaal zonder suiker is bijna onmogelijk. Ik heb wel wat geprobeerd met zoetstof Stevia, maar dat maakt het deeg minder krokant. Het gaat even duren, maar ik kom er wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Intermittent fasting: het kan mogelijk helpen tegen dementie of MS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore