Lange rijen

Erg druk op Schiphol: vluchten vertraagd en geannuleerd

30 april 2022 10:06 Aangepast: 30 april 2022 12:25
Het is vandaag erg druk op Schiphol Beeld © ANP

Op Schiphol is het vanochtend heel druk, met lange rijen voor de incheckbalies. Vijftien tot twintig vluchten zijn vertraagd en er zijn ook vluchten geannuleerd.

Geprobeerd wordt om wachtende passagiers zo snel mogelijk te laten doorstromen, meldt een woordvoerder. Volgens haar leidt de drukte vooralsnog niet tot problemen. 

Veel vragen

Medewerkers van Schiphol proberen de reizigersstromen in goede banen te leiden en krijgen veel vragen te verwerken van mensen. Er loopt ook extra kantoorpersoneel rond om mensen op weg te helpen.

In een hal zijn linten gespannen om mensen naar hun incheckbalie te begeleiden. Via de omroepinstallatie was een verontschuldiging te horen voor de lange rijen die er zijn vanwege de vakantiedrukte en een tekort aan personeel. Er loopt ook marechaussee rond.

Groot verschil

Schiphol waarschuwde gisteren al voor grote drukte dit weekend en vroeg luchtvaartmaatschappijen vluchten te schrappen om de werkdruk bij personeel te verlichten. Een medewerkster van de security zegt daar niet veel van te merken.

Wel vindt zij dat er een groot verschil is met een week geleden, toen er door een staking van grondpersoneel enorme drukte ontstond en mensen werden opgeroepen niet meer naar Schiphol te komen. "Vorig weekend was het echt chaos, de drukte die er nu is, komt door het tekort aan personeel."

Baan kwijt door corona

Door de coronapandemie heeft de luchthaven erg veel last van grote personeelstekorten. Mensen raakten tijdens de pandemie hun baan kwijt omdat er bijna twee jaar lang minder werd gevlogen. En niet iedereen is teruggekeerd in zijn oude baan. De meivakantie waarin veel mensen op reis willen, zorgt voor extra druk op het huidige personeel.

Geannuleerde vluchten

KLM kondigde eerder al aan voor vandaag en morgen zeker 47 vluchten te annuleren. "Er zijn geen annuleringen bij gekomen", zegt een woordvoerster. Toch is het verzoek aan reizigers om tijdig naar de luchthaven te komen, waarbij geldt dat 3 uur van tevoren gewenst is.

Van TUI en Corendon zijn voor vandaag enkele vluchten verplaatst naar Rotterdam The Hague Airport. Schiphol wilde 3500 minder passagiers op de luchthaven en dat is 'om en nabij' gelukt, zei een woordvoerder gisteren al.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Schiphol vreest opnieuw weekendchaos, wil minder vluchten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore