Ga naar de inhoud
Europese regels

Vanaf mei geen misleidende 'van-voor'-prijzen meer in winkels

Uitverkoop Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Het kabinet maakt een einde aan misleidende 'van-voor'-prijzen. Volgens nieuwe regels moet de prijs waarop korting komt, de 'van-prijs', de laagste prijs zijn van de afgelopen 30 dagen.

De aanpassing komt voort uit een Europees besluit om vanaf halverwege mei overal in de EU dezelfde regels te laten gelden.

Wel uitzonderingen

Wel komt er een uitzondering voor zogeheten 'opeenvolgende prijsverminderingen', bijvoorbeeld voor een kledingstuk waar eerst 20 procent korting en later 50 procent korting op geldt.

In dat geval mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waarover als eerste korting kwam, waardoor kortingen niet stapelen. Ook komt er een uitzondering voor bederfelijke producten, zoals voedsel.

Gaan
Lees meer
Gaan de prijzen in de winkels ook weer omlaag? Verwacht er niet te veel van

Volgens minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zijn ondernemers erbij gebaat dat het kabinet nu iets doet aan misleidende prijzen. Daardoor hebben zij namelijk minder last van oneigenlijke concurrentie, aldus de minister.

Volgens de huidige regels moet een product in een periode van drie maanden voor de aanbieding daadwerkelijk voor die 'van-prijs' zijn verkocht. De Consumentenbond vindt het een goede zaak dat er nieuwe regels komen. "Hopelijk worden consumenten zo beschermd tegen misleidende aanbiedingen en komen we bij ons volgende onderzoek geen foute aanbiedingen meer tegen."

Ministerie:
Lees meer
Ministerie: toch geen uitverkoopverbod om winkeliers te helpen