Ga naar de inhoud
Harde val

Hoe herstel je van een maandenlange coma? 'Nooit meer helemaal de oude'

Archieffoto, ter illustratie. Beeld © iStock

Wielrenster Amy Pieters toont na ruim vier maanden in coma weer tekenen van bewustzijn, heeft haar ploeg bekendgemaakt. Pieters raakte in december in coma na een val tijdens een training in Spanje. Wat zijn de gevolgen van zo'n lange coma, en hoe herstel je daarvan?

Over de specifieke situatie van Amy Pieters is niet veel bekend. De ene coma is de andere niet. Maar zoals het in de film gaat, dat het lijkt of je wakker wordt van een middagdutje, zo gaat het in het echt niet. Het wakker worden kan maanden duren, vertelt revalidatiearts Kim Santegoets.

Een coma is het gevolg van ernstige schade aan je hersenen, bijvoorbeeld bij een harde val. "Dan botsen je hersenen tegen je schedel", legt Santegoets uit. "Daarbij kan op verschillende manieren schade ontstaan, zoals bloedingen of een zwelling. Daardoor kan de druk in je hoofd verhoogd raken, en dat zorgt ervoor dat je hersenstam uitvalt."

Druk wegnemen

Je hersenstam is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor basisfuncties als reflexen en ademhaling. "Als je in coma raakt, ben je dus afhankelijk van apparatuur om in leven te blijven."

Met een operatie kan de druk op de hersenen worden verminderd. Santegoets: "Bij zo'n operatie wordt een stukje bot uit de schedel gehaald, zodat er meer ruimte ontstaat."

Wielrenster
Lees terug:
Wielrenster Pieters in kunstmatige coma na aanrijding in Spanje

Als je weer zelfstandig kunt ademen, ben je officieel niet meer in coma, maar in een vegetatieve toestand. Santegoets: "Dan is je bewustzijn nog steeds verlaagd. Sommige patiënten hebben een dag-nachtritme, of doen hun ogen open, maar ze reageren nog steeds nergens op."

Bij Libra Revalidatie in Tilburg, de zorginstelling waar Santegoets werkt, worden patiënten die langdurig in zo'n toestand zitten behandeld door verschillende prikkels aan te bieden. Daarmee wordt het brein gestimuleerd om weer bij bewustzijn te komen.

Stuur voor vrachtwagenchauffeur

"Een heel team van behandelaren biedt allerlei verschillende prikkels aan die het brein herkent", vertelt de arts. "Dat kunnen bewegingen zijn, maar ook muziek, of de geur van koffie. Bij de behandeling van een vrachtwagenchauffeur hebben we hem een stuur laten voelen."

Uiteindelijk komt ongeveer 60 procent van de patiënten weer bij bewustzijn. Maar dat kan maanden duren, of zelfs nog langer. "Op dat punt kun je communiceren en opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld een keuze maken door iets aan te wijzen. Dan kan je dus nog niet zoals normaal praten en rondlopen."

Job
Lees ook:
Job (22) kan na zijn coma weer alles dankzij prikkeltherapie: 'Iedereen verdient deze kans'

Vanaf dat moment hebben patiënten dus nog een lange weg te gaan om te herstellen. "Wie met zulk zwaar hersenletsel te maken krijgt, wordt nooit meer echt de oude", zegt Santegoets. "Wat voor schade er precies overblijft, weet je op zijn vroegst pas na twee jaar. "

Bovendien heeft een coma ook grote gevolgen op de rest van het lichaam, zegt de arts. "Als je een week op de intensive care ligt, nemen je spieren al met de helft af. Het is dus heel belangrijk om zo snel mogelijk je spieren weer te gaan gebruiken."