'Dat kan gewoon niet'

Talpa-baas: Johan Derksen is grens overgegaan, nu overleg over zijn lot

29 april 2022 10:16 Aangepast: 29 april 2022 11:01
Johan Derksen Beeld © ANP

"Dit kan gewoon niet." Dat zegt Paul Römer, directeur van tv-bedrijf Talpa, op Radio 1 over de affaire rond Johan Derksen. Hij zegt dat de situatie aan de tafel van de talkshow Vandaag Inside afgelopen dinsdag een grens overging. Römer overlegt op dit moment hoe het verder moet met Derksen en het populaire tv-programma.

Derksen bekende dinsdag dat hij in de jaren zeventig een dronken en bewusteloze vrouw zou hebben gepenetreerd met een kaars. Hier reageerden veel mensen boos op. Adverteerders haakten af en het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in.

In onderstaande video geeft Derksen toe dat het 'een uitglijder' was:

Woensdag paste Derksen zijn verhaal aan en zei hij dat er geen penetratie plaatsgevonden had. Talpa kondigde gisteren aan dat Derksen en zijn kompanen Wilfred Genee en René van der Gijp, die dinsdag hard moesten lachen om het verhaal, excuses zouden gaan maken. Maar dit gebeurde niet.

In plaats daarvan zei Derksen dat hij wil vertrekken bij het SBS-programma. Het is niet duidelijk of dat echt gebeurt. De mannen hebben al eerder aangekondigd te stoppen, maar kwamen daar later weer op terug.

Römer, die te gast was bij het Radio 1-programma Spraakmakers, zegt dat er nu wordt overlegd over hoe het verder moet met het programma. "De conclusie van Derksen is dat hij stopt. Er wordt nu op een andere plek overlegd over hoe het nu verder gaat. Daar ga ik zo heen en daar bepalen we wat er verder gebeurt."

Met verbazing gekeken

Römer zegt zelf ook met verbazing te hebben gekeken naar de uitzending met de bekentenis van Derksen. "Ik zag daar gebeuren dat een van onze bekendste presentatoren live een misdrijf aan het bekennen was van 50 jaar geleden. Verbijsterend hoe dat werd opgepakt in het programma. Wat gebeurt hier nou? Waar kijk ik naar?"

Daarna werd er door Römer en de programmamakers besloten om het er de volgende dag in het programma over te hebben. "Dat liep niet zoals je zou hopen dat het liep. Dat hebben we gisteren geconstateerd. Het heeft niet goed uitgepakt", zegt de tv-baas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johan Derksen: 'Ik stop bij Vandaag Inside, heb een uitglijder gemaakt'

"We hebben met de mannen aan tafel gezeten en gezegd dat ze niet goed gereageerd hebben. Daar waren ze het mee eens. De afspraak werd dat zij daar hun excuses zouden aanbieden. Dus toen hebben we wederom een statement gemaakt dat we afstand namen en dat er excuses zouden komen. Toen kwam de uitzending met Derksen die toegaf dat hij een fout gemaakt heeft. Ik heb gekeken en heb de indruk gekregen dat Johan wel degelijk het boetekleed aantrekt en dat zijn manier van tv maken en discussiëren niet meer in deze tijd past. Zijn conclusie is dat hij stopt."

De Talpa-baas zegt dat er niets anders op zit om dat te respecteren. "Hij heeft dat vaker gezegd, maar nu is het wel het afscheid van Johan Derksen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TOTO stopt sponsoring Vandaag Inside om uitspraken Derksen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derksen in opspraak: 'Ernst van de situatie wordt gebagatelliseerd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore