Ga naar de inhoud
Stopt programma echt?

Johan Derksen: 'Ik stop bij Vandaag Inside, heb een uitglijder gemaakt'

Johan Derksen Beeld © ANP

Johan Derksen (73) zegt te stoppen bij het SBS6-programma 'Vandaag Inside'. Derksen ligt onder vuur omdat hij vijftig jaar geleden een kaars bij een bewusteloze vrouw tussen haar benen had gestoken - maar hij zou de vrouw er niet mee gepenetreerd hebben.

"Als heel Nederland een hekel aan je heeft, dan kun je niet zeggen dat heel Nederland gek is"

"Ik ben de veroorzaker van alle ellende", biecht Derksen op. "Het is een grote chaos bij dit programma. Het is mijn schuld. Als heel Nederland een hekel aan je heeft, dan kun je niet zeggen dat heel Nederland gek is."

Niet gepenetreerd

De ophef ontstond eergisteren, tijdens een discussie over Johnny de Mol, die net met zijn talkshow gestopt was vanwege een aangifte tegen hem wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Derksen vertelde daarop een anekdote van vijftig jaar geleden. Hij zou bij een vrouw die dronken en naakt in slaap was gevallen een kaars 'erin gestopt' hebben.

Gisteren nuanceerde hij dat verhaal: hij had de vrouw niet gepenetreerd met de kaars, maar die alleen tussen haar benen hebben geklemd.

Behalve het verhaal zelf werd vooral de lacherige sfeer die erop volgde onderwerp van kritiek. Tafelgenoot René van der Gijp vroeg of Derksen de kaars had aangestoken, en zei dat de vrouw nog geboft had dat er geen honkbalknuppel in de kamer had gestaan.

Derksen zegt te stoppen bij Vandaag Inside: 'Was een uitglijder van mij'

01:02
Johan Derksen zegt te stoppen met de talkshow Vandaag Inside. De 73-jarige analist kwam in opspraak nadat hij deze week vertelde een kaars bij een bewusteloze vrouw 'erin' te hebben gestopt. Derksen noemde dat vandaag een 'uitglijder'

Vanavond verklaarde Derksen daarover: "Ik heb het verhaal als een smeuïge anekdote verteld, maar daar leent het onderwerp zich niet voor. Daardoor ontstond er een jolige sfeer."

Gaat Vandaag Inside verder?

Of Vandaag Inside nog verder gaat, is ook na de uitzending nog onduidelijk. Derksen zelf gaf aan dat zijn tijd voorbij was. "Ik kom tot de conclusie dat er geen ruimte meer is voor zo'n programma. De cancelcultuur is veel groter.” Hij gaf aan te stoppen, maar er leek enige ruimte te zijn om zich te bedenken.

Ook presentator Wilfred Genee leek niet precies te weten wat morgen brengt voor het programma. De fans moeten afwachten.

Voice-advocaat:
Lees ook:
Voice-advocaat: 'Verklaring Johan Derksen bagatelliseert slachtoffers'

Eerder op de dag zegden sponsors TOTO en Stella Fietsen de samenwerking op. Ook heeft het Openbaar Ministerie laten weten een onderzoek in te stellen na de uitlatingen van Derksen. "Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen."

Openbaar
Lees ook:
Openbaar Ministerie gaat beweringen Johan Derksen onderzoeken