Ga naar de inhoud
Personeelstekorten

Schiphol vreest opnieuw weekendchaos, wil minder vluchten

Vorig weekend kon Schiphol de drukte niet aan Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Schiphol doet een beroep op luchtvaartmaatschappijen om dit weekend vluchten te annuleren. De luchthaven kampt met grote personeelstekorten en vreest de voor dit weekend verwachte topdrukte anders niet aan te kunnen. Sowieso gaat KLM vanaf vandaag al 108 vluchten vanaf Schiphol schrappen, omdat er ook bij de luchtvaartmaatschappij zelf grote personeelsproblemen zijn.

Daarnaast is KLM nog in gesprek met Schiphol over het verzoek van de luchthaven. Daarover wil een woordvoerder van KLM nog geen mededelingen doen. 

Of vakantievluchten kunnen worden ontzien, kan een woordvoerder niet vertellen. De passagiers van de geschrapte vluchten hebben al bericht gekregen of krijgen dat zo snel mogelijk.  

'Twee jaar naar uitgekeken'

Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. "Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben", zegt een woordvoerder. TUI zegt al maatregelen te hebben genomen om de drukte te beheersen op de luchthaven. EasyJet is ook niet van plan op voorhand vluchten te annuleren, maar raadt passagiers wel aan actuele vluchtinformatie bij te houden.

Opstootjes,
Lees ook:
Opstootjes, lange rijen en gemiste vluchten: chaos op Schiphol duurt voort

Schiphol roept alle reizigers op om zaterdag op tijd, maar zeker niet extra vroeg op het vliegveld te zijn. Als veel mensen nog eerder komen dan kan dat de problemen juist erger maken, meldt de luchthaven.

Wilde staking

Afgelopen zaterdag ging het op Schiphol helemaal mis door de enorme drukte bij het begin van de meivakantie en een wilde staking bij de bagage-afhandeling van KLM. Daardoor strandden duizenden mensen. Vluchten moesten worden geannuleerd en de politie sloot zelfs de afritten van de snelweg naar Schiphol af.

Lange rijen en chaos: enorme drukte op Schiphol door wilde staking

01:08
De drukte en de ergernis waren enorm afgelopen zaterdag

Maar ook zonder staking vreest de luchthaven een te grote mensenmassa niet aan te kunnen vanwege het personeelsgebrek. "We hebben keihard geworven, maar de arbeidsmarkt is erg krap", legt een woordvoerder uit. "Over de gehele linie zijn er personeelstekorten, van de parkeerwachten tot aan de security."

De allereerste aandacht gaat nu uit naar een oplossing voor de drukte in het komende weekend. Over de periode daarna kon Schiphol nog niets kwijt.