Ook geen advertenties meer

TOTO stopt sponsoring Vandaag Inside om uitspraken Derksen

28 april 2022 19:23 Aangepast: 28 april 2022 22:51
Vandaag Inside Beeld © ANP

Gokbedrijf TOTO stopt met de sponsoring van het tv-programma Vandaag Inside. Dat raakte eergisteren in opspraak toen analist Johan Derksen bekende zich in zijn jonge jaren seksueel overschrijdend te hebben gedragen.

"TOTO neemt nadrukkelijk afstand van de verklaringen van Derksen, die voor slachtoffers van seksueel geweld uiterst kwetsend en neerbuigend zijn en waarin op geen enkele manier blijk wordt gegeven van empathie en mededogen", schrijft de organisatie in een verklaring.

Tussen beide partijen bestond een jarenlange relatie. Het programma kwam vaker in opspraak, maar volgens een woordvoerder is nu 'een nieuw dieptepunt' bereikt.

Toch niet gepenetreerd

Derksen deed zijn ontboezeming eergisteren in de uitzending tijdens een gesprek over Johnny de Mol, die net gestopt was met de presentatie van zijn talkshow, omdat hij beschuldigd was van seksueel overschrijdend gedrag.

Derksen (nu 73) beweerde op 24-jarige leeftijd een kaars 'erin gestopt' te hebben bij een vrouw die dronken in slaap was gevallen. Een dag later zwakte Derksen zijn verhaal af: hij had de kaars tussen de benen van de vrouw geklemd, maar haar er niet mee gepenetreerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derksen nuanceert verhaal: 'Vrouw niet gepenetreerd met kaars'

Veel kritiek richtte zich de afgelopen dagen op de lacherige sfeer aan tafel. Mede-analist René van der Gijp vroeg Derksen onder meer of hij de kaars 'had aangestoken'. Gisteren weigerde Derksen nog excuses te maken. Eerder vandaag werd bekend dat hij dat vanavond in de uitzending tóch van plan is.

Klap in het gezicht

Producent Talpa, van John de Mol, bracht vanochtend een statement daarover naar buiten: "Talpa Network neemt ferm afstand van het verhaal van Johan Derksen en de manier waarop dit precaire onderwerp de afgelopen dagen is behandeld in het programma Vandaag Inside. Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen. Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest."

Eerder liet ook e-bikeproducent Stella Bikes weten de sponsoring stop te zetten. Johan Derksen werd bovendien aan de kant gezet door Omroep West, waar hij een muziekprogramma op de radio presenteerde. Een 'gebrek aan reflectie' op zijn gedrag was de reden, volgens de omroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johan Derksen maakt vanavond alsnog excuses in Vandaag Inside

Derksen zegt te stoppen bij Vandaag Inside:

De 73-jarige analist kwam in opspraak nadat hij deze week in de talkshow vertelde een kaars in de vagina van een bewusteloze vrouw te hebben gestopt. Derksen noemde dat vandaag een 'uitglijder'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore