Oorlog in Oekraïne

'Nederlandse marechaussees naar Oekraïne voor onderzoek oorlogsmisdaden'

28 april 2022 15:59 Aangepast: 28 april 2022 16:13
Lichamen lagen overal verspreid op de straten in Boetsja. Beeld © AFP

Enkele tientallen Nederlandse marechaussees gaan naar Oekraïne om daar mee te helpen met het onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden. Het kabinet gaat dat morgen besluiten tijdens de ministerraad, melden meerdere bronnen aan persbureau ANP.

Het gaat om een forensisch team met bescherming dat 'zeer binnenkort' vertrekt. Het is belangrijk om na oorlogsmisdaden snel bewijsmateriaal te verzamelen. Door het onderzoek naar de vliegramp met MH17 heeft Nederland veel kennis opgedaan op forensisch vlak.

Bewijsmateriaal verzamelen

De marechaussees gaan volgens ingewijden ook aan de slag op plaatsen waar oorlogsmisdaden zouden zijn gepleegd. Ze blijven enkele weken in Oekraïne en gaan bewijsmateriaal verzamelen voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gruwelijke beelden uit Boetsja: lijken op straat en in massagraven

Het ICC is al een onderzoek is begonnen naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne, dat op 24 februari werd aangevallen door Rusland. 

Het kabinet steunt al langer onderzoek naar misdaden gepleegd tijdens de strijd. "Nederland rust niet totdat elke oorlogsmisdaad is onderzocht en de verantwoordelijken worden vervolgd", liet premier Mark Rutte eerder weten.

Duizenden oorlogsmisdaden

De afgelopen weken zijn berichten naar buiten gekomen over massagraven, standrechtelijke executies en verkrachtingen door Russische militairen. De procureur-generaal van Oekraïne heeft naar eigen zeggen al duizenden oorlogsmisdaden geregistreerd. Oekraïne kan die misdaden zelf niet allemaal onderzoeken.

Rusland beweert dat de beschuldigingen vals zijn en dat alle aanwijzingen voor oorlogsmisdaden door Oekraïne in scene zijn gezet. Westerse onderzoekers laten zien dat dat die Russische beweringen niet kloppen: 

Om te bewijzen of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd en of Rusland verantwoordelijk is, wordt nu zoveel mogelijk informatie verzameld. Foeke Postma speurt namens onderzoeksplatform Bellingcat naar bewijs.

Nederland helpt al verschillende initiatieven in Oekraïne. Zo steunt ons land een onderzoekscommissie die is opgezet door de VN-Mensenrechtenraad en is het medeoprichter van de Group of Friends of Accountability Following the Aggression Against Ukraine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeroen Akkermans in Boetsja: 'Russen lieten inwoners lichamen begraven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore