Evenementen op 4 mei

Twee minuten stilte tussen de biertjes door: 'Feest tijdens dodenherdenking ongepast'

28 april 2022 16:44 Aangepast: 28 april 2022 19:06
Beeld © ANP

Twee minuten stilte en dan gauw naar de bar voor twee bier. Jaren geleden was het ondenkbaar, maar steeds vaker worden er op 4 mei voetbalwedstrijden en feesten georganiseerd. Zo zijn er dit jaar evenementen in Ahoy, Ziggo Dome en AFAS Live. Een trend die niet iedereen gepast vindt.

Het is niet alleen de avond van de Nationale Dodenherdenking, maar op 4 mei staan ook duizenden mensen te hossen tijdens De Vrienden van Amstel Live en zijn er concerten van Andrea Bocelli, de Jeugd van Tegenwoordig en A-ha. Sommige van die concerten beginnen om 19.00 uur, andere om 20.00 uur of 20.15 uur.

Dat er zoveel concerten samenvallen met de herdenking, heeft volgens Junior van der Stel van MOJO te maken met de coronacrisis, waardoor veel tours verplaatst werden. "We hebben twee jaar gehad waarin concerten continu werden doorgeschoven, dus het kan gebeuren dat een band vraagt om 4 mei in Nederland een show in te halen", legt hij uit. "Het is natuurlijk niet de eerste datum die we doorgeven, maar het is heel moeilijk om data te vinden voor het inhalen van al die concerten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrienden van Amstel LIVE na twee jaar teruggekeerd in Ahoy

Het feest barst dus los op 4 mei en dat stuit Rémon Mulder, nabestaande van verzetsstrijders Evert en Hans Blom, tegen de borst. "4 mei is een avond met een bijzonder rouwkarakter en het ergert mij dat er dan een groot feest georganiseerd wordt. Ik vind het niet gepast als je kijkt naar het karakter van die dag", zegt hij.

Door de geschiedenis van zijn familie doet het Mulder pijn dat mensen zo met de dag omgaan. Evert Blom en zijn zoon Hans kwamen allebei om tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Mijn familie is opgegroeid met dat leed en dat is ook bij mij met de paplepel ingegoten", vertelt Mulder. "Ik wil niemand verplichten om naar een herdenking te gaan, maar een evenement op zo'n avond vind ik toch gek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

350 euro voor ticket Rolling Stones in Amsterdam: waarom zo duur?

Concertorganisator MOJO geeft wel bij de artiesten aan dat 4 mei een herdenkingsdag is in ons land. "Maar dit jaar ontkom je er niet aan om dan toch op zo'n dag een show te doen", zegt Van der Stel. "We respecteren wel de herdenking tijdens de shows en houden om 20.00 uur uiteraard twee minuten stilte."

Mulder vindt vooral het tijdstip van de feesten vreemd. "De overheid zegt dat winkels verplicht om 19.00 uur dicht moeten, maar evenementen mogen wel. Ik mag geen brood halen in de supermarkt, maar wel feesten."

Herdenkingsmoment verloren

Feestvieren op 4 mei, heel anders was het ruim dertig jaar geleden. In 1985 en 1991 nam Nederland niet deel aan het Eurovisiesongfestival omdat het evenement werd gehouden op 4 mei. Het werd niet gepast gevonden om op die datum mee te doen aan een muziekwedstrijd. Dat dat nu anders is, komt volgens onderzoeker Nederlandse cultuur Peter Jan Margry deels door de drang om uit te gaan. "Vooral na twee jaar corona willen we dingen vieren. Organisatoren pakken ook graag dagen met een vrije dag erna, in dit geval 5 mei."

Volgens hem komt zo'n feestavond de herdenking niet ten goede. "Als mensen staan te wachten op een concert dat om 20.00 uur begint, krijg je ze waarschijnlijk niet op tijd stil.  Zo gaat het herdenkingsmoment verloren in het feest dat gaat beginnen."

Bekijk ook: waarom we herdenken op de Waalsdorpervlakte

De grote klok op de Waalsdorpervlakte wordt op 4 mei geluid. In dat duingebied bij Den Haag zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen door de Duitsers vermoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore