Verdachte deed aangifte

Politieagent die hond inzette bij demonstratie, wordt niet vervolgd

28 april 2022 13:04 Aangepast: 28 april 2022 13:14
Ter illustratie. Politiehond op het Malieveld Beeld © ANP

Een politieagent die tijdens een demonstratie op het Malieveld zijn hond inzette tegen een demonstrant, wordt niet vervolgd voor die actie. Dat heeft het OM bekendgemaakt. De man die door de hond werd gebeten, had aangifte gedaan tegen de agent.

Het incident gebeurde vorig jaar op 14 maart, tijdens een grote coronademonstratie op het Malieveld in Den Haag. Die demonstratie liep uit de hand, waarna de politie hard ingreep.

De man in kwestie gooide een bierblikje naar agenten van de ME. Daarop riep een hondengeleider van de politie dat de man was aangehouden. Toen de man wegliep, zette de agent zijn hond in, die de man in zijn been beet. 

Aangifte tegen agent

Vervolgens werden de hondengeleider en zijn hond belaagd door andere demonstranten, waardoor de man weg kon komen. Later werd hij opnieuw aangehouden, maar vanwege de bijtwond werd hij niet verder gestraft. De man deed daarop wel aangifte tegen de politieagent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Greep politie té hard in op het Malieveld? 'Filmpjes roepen vragen op'

De aangifte werd onderzocht door de afdeling Veiligheid, Integriteit, Klachten (VIK) van de politie onder gezag van een officier van justitie.

Zelf mede schuldig

Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat de man zelf mede schuldig is aan zijn verwonding. "Hij heeft de vorderingen van de politie genegeerd, de politie bekogeld en zich onttrokken aan zijn aanhouding, ondanks herhaalde waarschuwingen. Daarom wordt de betrokken hondengeleider niet vervolgd."

Twee andere politieagenten worden door het OM wél vervolgd vanwege buitenproportioneel geweld tegen een demonstrant, bij dezelfde demonstratie. Die agenten sloegen bij een arrestatie een verdachte meerdere keren met hun wapenstok, terwijl hij al door een politiehond gebeten was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

ME'er en hondengeleider vervolgd voor hardhandige arrestatie coronademonstrant

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore