Niet alleen door wilde vogels

Vogelgriep verspreidt zich nu ook tussen bedrijven Gelderse Vallei

28 april 2022 10:49 Aangepast: 28 april 2022 11:24
Vervoersverbod in het buitengebied bij Klarenbeek, Gelderland. Beeld © ANP

Pluimveehouders moeten vanwege de vogelgriep nog steeds hygiëneregels strikt naleven en zich houden aan de bezoekersregeling. Nu blijkt opnieuw waarom: de recente besmettingen in de Gelderse Vallei zijn veroorzaakt door contact tussen de bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek.

Het virus gaat nu vooral hard rond in de Gelderse Vallei. De afgelopen twee weken zijn bij zeven bedrijven in deze regio minstens 430.600 besmette kippen en 11.500 besmette eenden afgemaakt. Pluimveebedrijven binnen 1 kilometer van de vogelgriepbesmetting zijn ook geruimd.

Onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research wijst uit dat waarschijnlijk eerst twee bedrijven in het gebied besmet geraakt door wilde vogels, waarna het virus zich naar andere plekken in het gebied kon verplaatsen.

Twee clusters

Onderzoekers troffen bij de analyse van de virussen twee clusters van besmettingen aan. Binnen zo'n cluster lijkt de genetische code van het hoog pathogene vogelgriepvirus erg op elkaar. Dat wijst erop dat wilde vogels eerst twee bedrijven hebben besmet en dat het virus zich daarna tussen bedrijven verspreidde, legt Nancy Beerens uit, hoofd van het Nederlands Referentie Laboratorium voor Aviaire Influenza.

Eerdere uitbraken van de vogelgriep in dit seizoen waren vrijwel allemaal het gevolg van aparte besmettingen, stellen de onderzoekers.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft sinds de uitbraken van de vogelgriep de bezoekersregeling aangescherpt. Daarnaast worden pluimveehouders in de regio opgeroepen om de adviezen en hygiëneregels strikt na te leven.

Ernstigste uitbraak in Europa

Nooit eerder kampte Europa met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep als nu. Alleen al in Nederland zijn ruim meer dan een miljoen stuks pluimvee geruimd:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore