Straatfeesten en vrijmarkten

Koningsdagvierders rustig naar huis, opruimen in steden begonnen

27 april 2022 21:19 Aangepast: 28 april 2022 02:40
Feestvierders in Amsterdam. Beeld © ANP

De vele feestvierders die tijdens Koningsdag straatfeesten en vrijmarkten bezochten zijn gisteravond in de loop van de avond weer huiswaarts gekeerd. Kort daarna begonnen de eerste schoonmaakploegen in tal van steden met het opruimen van de straten. De uittocht van bezoekers verliep zonder grote incidenten. Ook op het Centraal Station van Amsterdam was geen sprake van chaos.

"Wat een heerlijke nacht en dag was het! Dankzij deze helden hebben we morgen gewoon weer een mooie (en schone) dag en stad", twitterde de gemeente Utrecht terwijl het publiek huiswaarts keerde.

Het was een drukte van jewelste in het land vanwege Koningsdag. In verschillende steden, zoals Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en Breda waarschuwden gemeenten daarom dat het op bepaalde plekken te druk was. Ze vroegen bezoekers om een andere locatie op te zoeken.

Koningsdagvierders richting huis

Zo zei de politie in Amsterdam dat het te druk was geworden op de Reguliersdwarsstraat en Westerstraat. Koningsdagvierders werden opgeroepen deze straten te mijden. De politie waarschuwde eerder al op de middag dat het te druk was op het water. "Kom niet meer met de boot naar de hoofdstad en vermijd de drukke grachtengordel."

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Amalia over tussenjaar: 'Leerzaam, creatief en leuk'

De eerste Koningsdagvierders vertrokken rond 17.00 uur vanaf Amsterdam richting huis. Vanaf 20.00 uur kwam de grote stroom van mensen op gang, omdat toen de straatfeesten voorbij waren. Op het station was geen sprake van chaos. Buiten op het Stationsplein stond een groot ledscherm met daarop de vertrektijden, waar gebruik van werd gemaakt. In het stationsgebouw stonden rijen voor de vele kaartjesautomaten.

Vanaf 20.00 uur druppelde het Vondelpark in Amsterdam langzaam leeg. Het afval werd opgehaald door vuilniswagens.

Ook in het zuiden van Nederland werd Koningsdag goed gevierd en zorgde de massa mensen voor de nodige drukte. Zo was aan het einde van de middag het Stadhuisplein in Eindhoven afgesloten vanwege de drukte, meldde Omroep Brabant. Het Koningsfeest 'Royal Dutch Eindhoven' trok te veel bezoekers. 

Ook in Breda was het druk. De gemeente riep feestvierders op om niet meer naar de stad te komen. Met 40.000 bezoekers was 538 Koningsdag op het Chasséveld de grote publiekstrekker in Breda. Maar ook op andere plekken in de Brabantse stad werden feestjes gevierd. 

Festivalbezoekers tijdens het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda. Festivalbezoekers tijdens het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda.

In Maastricht was het vooral in de ochtend een drukte van jewelste. Zo'n 40.000 mensen brachten een bezoek aan de stad, waar de koning met zijn familie zijn verjaardag vierde.

Het was er volgens burgemeester Annemarie Penn- te Strake zo druk dat al vlak na de middag het Vrijthof moest worden afgesloten. "Het plein was te vol", zei de burgemeester na afloop van het bezoek. "Ik vond het geweldig", zei Penn- te Strake. "Vooral dat gevoel van saamhorigheid. "Er was veel muziek, dat wilden we graag." 

Incidenten

Het aantal incidenten op Koningsdag viel mee. In Arnhem zorgde een man voor de nodige onrust op een vrijmarkt. Omstanders belden de politie omdat hij gedreigd zou hebben en mogelijk een vuurwapen op zak had. Het is onbekend wat de aanleiding was voor het incident, dat rond het middaguur gebeurde. Ook weet de politiewoordvoerder nog niet tegen wie de dreigingen gericht waren en of de man daadwerkelijk een wapen bij zich had.

Veel mensen zijn getuige geweest van het incident, onder wie ook kinderen. Slachtofferhulp is ingeschakeld om ze op te vangen.

Daarnaast zijn in Amsterdam verschillende drenkelingen uit het water gered, meldt de politie op Instagram. Ook moest worden ingegrepen bij mensen die onwel werden langs de kant. 

Bekijk ook: Koninklijke familie danst erop los

Na twee sobere coronajaren kon dit jaar Koningsdag in Maastricht weer doorgaan. Zo te zien was de koninklijke familie ook weer toe aan een feestje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore