Bagageprobleem wel bijna voorbij

Alle deuren op Schiphol weer open, nog steeds erg druk

27 april 2022 14:28 Aangepast: 27 april 2022 20:22
Ook op 23 april was het enorm druk op Schiphol vanwege een staking van het grondpersoneel. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Luchthaven Schiphol beperkt niet langer de toegang tot de terminal. Eerder vandaag sloot het vliegveld bepaalde toegangsdeuren af wegens grote drukte. Zo zou het gemakkelijker zijn om passagiersstromen in goede banen te leiden.

Het is volgens een woordvoerder nog steeds erg druk, maar niet meer zo erg dat deze ingreep nodig is.

Passagiersstromen

Schiphol stelt dat de vakantietijd voor meer drukte zorgt, waardoor ook de wachttijden kunnen oplopen. Daarnaast hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen, maar ook andere diensten zoals beveiligers, last van personeelstekorten door onder meer ziekte.

Koningsdagvierders

Niet alleen reizigers zorgen voor drukte op Schiphol. Ook vierders van Koningsdag die het trein- en busstation als overstap gebruiken, veroorzaken extra drukte op Schiphol Plaza.

Afgelopen zaterdag ontstond er chaos op Schiphol door een wilde staking van bagageafhandelaars van KLM. Daardoor konden veel vluchten niet vertrekken en liepen de vertrekhallen vol. Schiphol sloot toen op zeker moment de deuren. Ook de afritten vanaf de snelweg A4 werden enige tijd afgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waar heb je recht op als je door staking niet naar Schiphol kon?

Achtergebleven bagage

Als gevolg van die chaos konden veel reizigers niet over hun bagage beschikken. De KLM heeft dat naar eigen zeggen bijna opgelost. De meeste passagiers kregen hun koffers inmiddels nagestuurd, laat een woordvoerster weten. De luchtvaartmaatschappij heeft de handen nog wel vol aan de koffers van mensen die uiteindelijk niet meer zijn gevlogen en naar huis zijn teruggekeerd.

Die koffers moeten allemaal naar een thuisadres worden vervoerd vanaf Schiphol. "Dat is nog wel een klusje", volgens de woordvoerster. Alle koffers die achter reizigers die intercontinentaal vlogen aan moesten worden gestuurd zijn inmiddels onderweg. Voor reizigers binnen Europa worden de laatste restjes met spoed weggewerkt.

Ook qua vluchten is alles weer op orde. Dinsdag moesten nog enkele transfervluchten via andere luchthavens worden geleid, maar dat hoeft nu ook niet meer. Ook is er nauwelijks vertraging meer op intercontinentale vluchten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Opstootjes, lange rijen en gemiste vluchten: chaos op Schiphol duurt voort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore