Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in koning Willem-Alexander. Dat is een stuk minder dan vorig jaar, toen nog 57 procent van de Nederlanders zijn vertrouwen in de vorst uitsprak.
Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen.
Rapportcijfers
Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Een jaar eerder was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.
Koningin Máxima gaat er echter wel enigszins op vooruit: waar zij vorig jaar het rapportcijfer 7,5 kreeg, is dat nu een 7,6. De waardering voor prinses Beatrix blijft redelijk stabiel. Dit jaar scoort zij een 7,2. Voorgaande jaren waren dat een 7,3 en een 7,4.

'Koning moet iets aan imago doen'
De Oranjes zullen extra hun best moeten doen nu ze er qua waardering niet zo best voorstaan, zegt koningshuisverslaggever Sander Paulus. "De koning zal echt iets aan zijn imago moeten doen. In coronatijd, op 4 mei tijdens Dodenherdenking, had hij zijn piek. Hij hield een geweldige toespraak op een lege Dam. Daarna ging het alleen maar bergafwaarts. De beruchte Griekenlandreis, het feestje van Amalia waar veel te veel mensen werden uitgenodigd, het zit allemaal niet lekker op dit moment."
"De trend is dat zijn populariteit maar blijft dalen, en er wordt op dit moment niets gedaan om die trend te keren. Nou zeggen de Oranjes altijd dat populariteit niet zo heel belangrijk is want die waait met de wind mee, maar je zult toch iets moeten doen om het merk Oranje sterk te houden, om de monarchie te stutten. Het is echt niet zo dat alle Nederlanders een republiek willen op dit moment, maar het is wel zo dat er een dalende trend is, en die zal moeten worden gekeerd. En misschien is zijn bezoek aan Maastricht daarvan het begin."

Een groot deel van de Nederlanders vindt volgens Ipsos dat koning Willem-Alexander zich niet solidair heeft getoond met het volk. Het aantal mensen dat hem wél solidair vindt is ten opzichte van vorig jaar gedaald van twee vijfde van de Nederlanders, naar een kwart.
Oekraïners opgevangen
Wel zijn mensen over het algemeen tevreden dat het koningspaar dertig Oekraïners heeft opgevangen in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn. Al denkt een derde dat de koningin en koningin dit hebben gedaan ten behoeve van hun eigen imago.
Het merendeel van de Nederlanders, drie op de vijf, blijft voorstander van de monarchie als staatsvorm. In 2021 liep de steun voor de monarchie een flinke deuk op toen het percentage van 74 naar 58 daalde, maar volgens het Ipsos-onderzoek van de NOS is dat percentage dit jaar gelijk gebleven.

Christelijke partijen
De monarchie krijgt de meeste steun vanuit de christelijke partijen. Stemmers op de ChristenUnie (81 procent), CDA (80 procent) en de Partij van de Arbeid (69 procent) voeren de lijst aan. Onderaan het lijstje, dus waarvan de minste stemmers de monarchie steunen, staan de PVV (55 procent), de SP (53 procent) en de Partij voor de Dieren (49 procent).
Uit een peiling van EenVandaag werd eerder deze week al duidelijk dat het vertrouwen in het koningspaar nog nooit zo laag is geweest. Dat komt onder meer doordat het koningspaar zich de afgelopen twee jaar niet altijd aan de coronaregels hield.