In Amsterdam geldt op Koningsdag de regel van één biertje per persoon, en in Groningen mag je niet met een eigen blikje of flesje de stad in. Maar feestvierders hoeven zich weinig zorgen te maken over boetes, zolang ze maar niet boodschappenkarren vol bier de binnenstad in trekken.
Een overvolle stad met veel dronken mensen, zo zien de binnensteden van Amsterdam en Groningen er op een 'ouderwetse' Koningsdag uit. Zeker aan het einde van de dag. Het zal lastig worden dat dit jaar wél te voorkomen, maar de gemeentes gaan het toch weer proberen, uit vrees voor onveilige situaties en problemen.
"Zorg dat u op straat niet meer dan één stuk alcohol bij u heeft. Een thuistap of sixpack geldt als meerdere stuks. Winkels verkopen één blikje of flesje alcohol per persoon", staat op de website van gemeente Amsterdam.
Geen gekoelde alcohol
Winkels in het centrum van de stad moeten zich van 6.00 uur 's ochtends tot middernacht aan strenge verkoopregels houden: winkels mogen maximaal één alcoholhoudende consumptie per klant verkopen en geen gekoelde alcoholische dranken aanbieden.
In de binnenstad van Groningen mag vanwege de veiligheid geen alcohol in glas en blik worden verkocht. Wie zelf drank in een blik of flesje mee het centrum inneemt, loopt de kans dat het wordt afgepakt en riskeert een boete.

Groningen en Amsterdam hanteren deze regels al jaren. "Omdat we de afgelopen twee jaar geen Koningsdag gevierd hebben, dachten we: laten we weer even een brief verspreiden onder ondernemers in het centrum om ze te wijzen op de afspraken", zegt een woordvoerder van gemeente Groningen.
Het verbod op blik en glas in de Groningse binnenstad is ingesteld voor de veiligheid. "Om te voorkomen dat mensen met een slok op gaan gooien met blik of flessen. In het verleden hebben we vaker meegemaakt dat er glas op de grond lag en mensen met verwondingen aan hun voeten op de eerste hulp terecht kwamen."
Speciale horecahandhavers (boa's van de gemeente) checken of de regels worden nageleefd. "We controleren wel, maar je kunt niet overal zijn. Daar waar nodig wordt opgetreden."
'Niet in tassen kijken'
Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond, noemt het onbegonnen werk om in de overvolle binnenstad van Amsterdam te controleren op zo'n strenge alcoholmaatregel. Dat is ook niet de bedoeling, zegt hij van de gemeente te hebben begrepen. "Controle richt zich vooral op de verkoper, daar zal gehandhaafd worden, maar boa's gaan niet bij mensen in tassen kijken bijvoorbeeld. Als men opzichtig met kratten bier op straat loopt, dan handhaven ze wel uiteraard."
De Amsterdamse politie handhaaft 'alleen bij excessen', zegt een woordvoerder. De focus is op de zogeheten noodhulp. "Boetes uitschrijven is een middel, geen doel", is de reactie van de politie Groningen. "We gaan het niet anders doen dan normaal."