Tekorten

'Pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren kan onze eigen krijgsmacht schaden'

26 april 2022 12:48 Aangepast: 26 april 2022 14:26
Een pantserhouwitzer op de militaire basis Schaarsbergen Beeld © ANP / Flip Franssen

Moet Nederland samen met Duitsland pantserhouwitsers aan Oekraïne gaan leveren in de strijd tegen de Russische agressor? Niels van Woensel, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV), begrijpt de afweging maar heeft zo zijn bedenkingen.

Mocht Nederland tot die levering overgaan, dan kan dat gevolgen hebben voor de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht, zegt hij na berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Beschermen eigen grondgebied

Nederland levert al langer wapens aan Oekraïne, maar nu wordt voor het eerst overwogen om wapens te leveren die Nederland zelf in gebruik heeft.

Van Woensel noemt dat een bijzondere keuze. "De krijgsmacht kan de taken die zij heeft nu niet goed uitvoeren, bijvoorbeeld hoofdtaak één: het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten. We weten dat we al jaren een tekort hebben, en we moeten zorgen dat dat snel op orde komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederland leverde al voor ruim 50 miljoen aan wapens aan Oekraïne

Zwaarste geschut

  • Een pantserhouwitser is het zwaarste geschut van de landmacht, waarmee doelen op 40 tot 50 kilometer afstand getroffen kunnen worden.
  • In totaal heeft Nederland er 54, waarvan ongeveer de helft in gebruik is.
  • Het is nog niet bekend hoeveel van het zware materieel Nederland wil gaan leveren.
  • Over het plan wordt nog gesproken en defensieminister Kajsa Ollongren heeft nog geen definitief besluit genomen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom Duitsland geen zware wapens naar Oekraïne stuurt

Verschil kunnen maken

Om de landmacht te versterken, kunnen extra pantserhouwitsers in gebruik worden genomen. Als een deel van de kanonnen naar Oekraïne wordt gestuurd, kan dat volgens Van Woensel op termijn problemen opleveren. "We hebben de 29 houwitsers in depot nu niet allemaal nodig, maar het is voor onze eigen inzetbaarheid belangrijk dat we ze op voorraad hebben."

Van Woensel benadrukt dat hij de afweging van de minister begrijpt. "Dit zijn hoogwaardige stukken die verschil kunnen maken op het gevechtsveld van Oekraïne, dus ik snap de afweging om ze te sturen."

Tegelijkertijd moet volgens hem worden stilgestaan bij het feit dat het gebruik van de pantserhouwitser niet eenvoudig is. Er zijn een lange opleiding en veel logistieke ondersteuning voor nodig. Daardoor is er volgens hem geen garantie dat de wapens goed gebruikt worden. Ook kan een aantal kapot worden geschoten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore