Ga naar de inhoud
Ook 's morgens erg koud

Klappertanden tijdens Koningsnacht: temperatuur naar het vriespunt

Koningsdag met truien aan. (archieffoto) Beeld © ANP

We schreven het al eerder deze week: het wordt kleumen op je kleedje tijdens Koningsnacht en koningsdagmorgen. In Amsterdam en Utrecht, traditiegetrouw steden waar grote vrijmarkten zijn, kan de 0 graden worden aangetikt.

In de Koningsnacht en op Koningsdag zelf natuurlijk zijn er in het hele land weer vrijmarkten, en na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie zullen die veel volk trekken, is de verwachting. Voor veel verkopers betekent dat al heel vroeg, vaak al de avond ervoor, vechten om een mooi plekje waar je je kleedje met oude spullen kunt neerleggen.

Thermosflessen hete koffie

En heb je eenmaal dat plekje veroverd, dan wordt het wachten tot er officieel iets verkocht mag worden. En laat dat wachten komende nacht en morgenochtend nou een heel erg koude gebeurtenis worden. Want na een vrij zonnige dag gaat het vanavond 'snel afkoelen', zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog van Buienradar.

"Het is helder, en er staat een onaangename noordenwind, die het er allemaal niet plezieriger op maakt. Binnen een brede strook over Nederland wordt het erg koud. In Amsterdam wordt het vannacht 1 à 2 graden, en in Utrecht en meer naar het oosten kan het zelfs 0 graden worden. En dan heb je toch heel wat warme kleding en thermosflessen met heet water of hete koffie nodig om je warm te houden!"

Grotendeels bewolkt

En voor degenen die morgenvroeg pas met hun koopwaar aan komen zetten: ook dan is het nog erg fris. Rond een uur of negen is het nog maar zo'n 4 à 5 graden. Daarbij blijft het in het noordwesten van het land grotendeels bewolkt, wat de temperatuur ook niet direct een boost geeft.

Zoals het er nu uitziet zijn de omstandigheden in het zuidoosten morgen een stuk beter. Daar is de zon veel vaker te zien, en klimt de temperatuur sneller omhoog. Dat is dan weer goed nieuws voor de koninklijke familie, die Maastricht gaat verblijden met haar komst.

Jumping jacks

Oud-militair Dorrestein heeft overigens nog wel wat tips voor al die klappertandende verkopers: blijf niet te lang zitten, maar ga bewegen. "Ik ken dat nog uit de tijd dat ik bij de landmacht zat. Lag je een nacht lang in een schuttersputje, en dan krijg je het wel koud, hoor. Wat we dan deden waren zogenoemde 'jumping jacks'. Prima oefeningen om weer warm te worden!"

Bekijk de oefeningen in deze video:

Te koud

Ook aan het eind van Koningsdag zal het weer snel afkoelen, en in de nacht van woensdag op donderdag komt de temperatuur op sommige plekken wederom dicht in de buurt van het vriespunt. 

Donderdag is een veel mooiere dag, met volop zonneschijn, en een gemiddelde temperatuur van een graad of 16. "Eigenlijk zou dit de ideale Koningsdag zijn geweest", aldus Dorrestein, die benadrukt dat dit de mooiste dag van het restant van deze week zal zijn.

Want vrijdag schijnt de zon ook nog wel, maar wordt het al frisser, en zaterdag is er kans op buien. En daarbij blijft het de komende tijd te koud voor de tijd van het jaar.