Ga naar de inhoud
'Ware vechtmachines'

Onderzoek: groepen hooligans dreigen beter te worden met vechten dan politie

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Groepen hooligans leren zó goed vechten, dat ze beter dreigen te worden dan de politie. Een onderzoek laat zien dat jonge 'ware vechtmachines' zogenaamde vechtafspraken met elkaar maken. In het verleden gebeurde dat alleen op afgelegen plekken, tegenwoordig wordt er ook massaal met elkaar gevochten in steden. De politie is steeds vaker doelwit en maakt zich zorgen.

De groepen die uit zijn op een vechtpartij zoeken ook vaker bewust de confrontatie met de Mobiele Eenheid (ME). Het gaat dan bijvoorbeeld om voetbalhooligans die erin getraind zijn om politieagenten te paard en ME'ers met een wapenstok te overmeesteren.

Gevaar voor samenleving

Dit komt allemaal naar voren in een onderzoek van Bureau Beke in opdracht van de politie. Het rapport is een vervolg op een onderzoek van vier jaar geleden. Dat ging over groepen, meestal voetbalsupporters, die met elkaar afspraken maakten om in een afgelegen gebied met elkaar te vechten.

Hoe het er tijdens zo'n zogenoemde 'vechtafspraak' aan toe gaat, zie je in deze video die RTL Nieuws afgelopen najaar maakte: 

Hoe hooligans elkaar aftuigen in afgelegen bossen: 'Alles mag'

01:52
Het fenoneem bosvechten wordt ook uitgelegd in een documentaire die te zien is op Videoland.

Waar er in het verleden vaak gevochten werd in bossen, zien onderzoekers dat de hooligans tegenwoordig ook in woonwijken, tijdens demonstraties en bij uitgaansgelegenheden met elkaar op de vuist gaan. Mensen die er niks mee te maken hebben, kunnen er daardoor in terechtkomen en er slachtoffer van worden.

Politie vaker gericht doelwit

Frank Paauw, portefeuillehouder Geweld tegen de politie en Voetbal, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk. "Naast het fenomeen vechtafspraken speelt de ontwikkeling dat politie vaker gericht doelwit is van geweldplegers in de openbare ruimte, soms tussen de onschuldige burgers en dat is absoluut onwenselijk", legt Paauw uit.

De vele coronademonstraties op het Museumplein zijn daar volgens hem een voorbeeld van.

Paauw wijst erop dat burgers die toen vreedzaam aan het protesteren waren ineens tussen geweldplegers stonden die het hadden gemunt op de politie. Geweld dat de ME vervolgens gebruikte om de protesten de kop in te drukken, werd zwaar bekritiseerd

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus wil supportersgeweld keren met strenge maatregelen

"Een totaal onwenselijke situatie waar we als politie onze aandacht al nadrukkelijk op richten én in zullen blijven investeren. Als we informatie hebben van ophanden zijnde vechtafspraken, dan maken we zo'n afspraak stuk of stellen een strafrechtelijk onderzoek in", zegt Paauw. 

Agenten gewond

Bij de gewelddadige escalaties die vorig jaar onder meer in Amsterdam en Rotterdam plaatsvonden, raakten meerdere politiemensen gewond en in Rotterdam voelden politiemedewerkers zich genoodzaakt om hun dienstwapen te gebruiken.

Bureau Beke meldt dat de groepen vaak jonge vechters selecteren en ontwikkelen tot 'ware vechtmachines'. De hooligans dreigen door trainingen beter te leren vechten dan de politie, waarschuwen de onderzoekers. De vechters bedenken nieuwe manieren om de politie en ME aan te vallen en trekken vaker samen op.   

Nieuwe tactieken ME

Met het externe onderzoek probeert de politie de ernst van de situatie in kaart brengen. Zo kan de ME nieuwe tactieken bedenken om de incidenten zo snel mogelijk onder controle te krijgen.  

Voetbalfans
Lees ook:
Voetbalfans fouilleren tot in onderbroek: moeten we het willen?