Ga naar de inhoud
Na wilde staking

Opstootjes, lange rijen en gemiste vluchten: chaos op Schiphol duurt voort

Topdrukte in de vertrekhal op Schiphol. Beeld © ANP

Schiphol kampt nog steeds met de gevolgen van de wilde staking afgelopen weekend. Ook vandaag was er topdrukte en moest KLM dertig vluchten annuleren. De grote drukte zorgde voor irritaties, opstootjes en onwelwordingen, zegt de marechaussee. Sommige passagiers moesten zo lang wachten dat ze hun vlucht misten. "Na vijf uur wachten was het vliegtuig vertrokken."

KLM moest vandaag dertig vluchten annuleren. "Rond 17.00 uur werd het te druk bij de balies waardoor we reizigers hebben gevraagd om Schiphol te verlaten. Zij konden niet meer persoonlijk worden geholpen maar zijn geïnformeerd hoe zij kunnen omboeken", zegt een KLM-woordvoerder.

Dat had te maken met baanonderhoud en de staking van afgelopen zaterdag. Ook het gezin van Nienke Otten mistte de vlucht. "Mijn kinderen en hun vader zitten al urenlang vast op Schiphol", twittert ze. "Ze zijn vijf uur voor vertrek in de rij gaan staan. Door al dat wachten hebben ze hun vlucht gemist."

Lange rijen

Vanwege de meivakantie en het personeelstekort verwachtte Schiphol deze dagen al extreme drukte. "En daar komen de gevolgen van de wilde staking van afgelopen zaterdag nog eens bovenop. Dat resulteerde ook vandaag weer in topdrukte en lange rijen", zegt de woordvoerder van de marechaussee.  

De piek lag vooral in de ochtend. "Soms liepen de irritaties hoog op en resulteerde zich dat in opstootjes en onwelwordingen. Dat hebben we over het gehele vliegveld gezien."

De meivakantie wordt traditioneel gezien als de start van het zomerseizoen. Schiphol ziet weer dezelfde aantallen passagiers als voor de corona-uitbraak. Op een drukke dag zijn dat 200.000 reizigers.

Maar 's lands grootste luchthaven zucht ook onder personeelstekorten. "Vanwege de coronapandemie is veel personeel gestopt en ander werk gaan doen", licht de woordvoerder toe. "Bij de incheckbalies, bij de bagage en security kampen we met te weinig mensen."

Tientallen vluchten geannuleerd

En dan was er zaterdag dus ook nog eens die onverwachte staking van de grondmedewerkers. KLM moest daardoor 110 vluchten annuleren. "En ook andere maatschappijen hebben in totaal zo'n 50 vluchten moeten annuleren", zegt een woordvoerder van Schiphol.

Bekijk hier beelden van de enorme drukte op Schiphol afgelopen weekend:

Lange rijen en chaos: enorme drukte op Schiphol door wilde staking

01:08
Door een wilde staking ontstonden er lange rijen en chaos.

Reizigers belden in paniek op

Een woordvoerder van reizigersorganisatie TUI zegt dat het vooral bij de security erg druk was. "Wij hebben paniekerige belletjes gekregen van reizigers vanwege de drukte", zegt de TUI-woordvoerder. "Ik heb begrepen dat er vooral vanmorgen veel rijen waren. Onder meer vanwege het verzetten van vluchten. Wij hebben in elk geval geprobeerd de vliegtuigen zo laat mogelijk te laten vertrekken. Binnen het tijdslot natuurlijk."

Ongenoegen

Op Twitter delen veel reizigers vandaag hun ongenoegen over de drukte. "Ik ben mijn bagage kwijtgeraakt. Heb drie uur gewacht, voor niets. En er was geen service", zegt Frank van Veen

Ook de komende dagen wordt er drukte verwacht. De marechaussee heeft al laten weten extra mensen in te zetten.

Waar
Lees ook:
Waar heb je recht op als je door staking niet naar Schiphol kon?