Ga naar de inhoud
Bandje in de wolken

Een (jeugd)idool verloren: Henny Vrienten 'voedde generatie op'

Henny Vrienten (archieffoto) Beeld © ANP

Zanger en componist Henny Vrienten is overleden. Bekende en minder bekende Nederlanders rouwen om de dood van hun (jeugd)idool. "Wat laat hij een schat na aan muziek, liedjes, teksten, verhalen. Zoveel harten gestolen. Hij voedde stiekem een hele generatie op."

Dat schrijft dichter en schrijver Merel Morre naar aanleiding van de dood van Vrienten op Twitter. Een doodsoorzaak is niet gemeld, maar Vrienten was al langere tijd ziek.

Reggae en 'sprankelende teksten'

Vrienten was veelzijdig als componist, gitarist en pianist, maar bovenal was hij bekend als zanger van Doe Maar. De band ontketende met hun typische Doe Maar-geluid - een mix van onder andere ska, punk en reggae - een ware rage in Nederland. Nummers als Doris Day, Is dit alles, De bom, 1 Nacht alleen en Pa werden grote hits.

Vrienten was dan ook meerdere keren te gast bij Toppop, een wekelijks televisieprogramma waar artiesten hun nieuwste hits lieten horen. Toppop-presentator Ad Visser noemt Vrienten 'een heel intelligente gast'.

"Ze hebben een goed concept gevonden voor de groep, voor de sound", zegt hij over Doe Maar. "Die reggae bas als basis werkte zo goed met de sprankelende teksten, sterk en origineel. De toegankelijkheid ging niet ten koste van de originaliteit, dat is te prijzen."

'Groots zanger'

Presentator Cornald Maas noemt hem een 'groots zanger'.

'Bandje in de wolken'

Meerdere mensen halen een deel van de songteks van zijn nummer Bandje in de Wolken aan, waarin Vrienten schrijft over de vele artiesten die te vroeg zijn gestorven, en fantaseert over hoe het zou zijn als hij zelf zou overlijden:

'Als mijn adem op is, het gedaan is met m'n leven

Reis ik naar de hemel toe, om een concert te geven  

Want ik was nog lang niet klaar, mijn bas niet uitgeklonken

Ik klop aan en meld me daar bij het bandje in de wolken'

Beluister het nummer hier: