Te weinig plekken

Hulporganisaties noemen crisis in asielopvang 'collectief falen'

25 april 2022 16:00
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Drie grote hulporganisaties willen dat het kabinet met spoed gaat praten over de opvang van asielzoekers. "Deze opvangcrisis kan niet wachten tot na het politieke reces", stellen VluchtelingenWerk, het Rode Kruis en UNICEF Nederland in een verklaring.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor de tweede keer in korte tijd alarm geslagen. Volgens de organisatie is er sprake van 'acute capaciteitsnood' en zijn er op zeer korte termijn grote opvanglocaties nodig die langdurig gebruikt kunnen worden.

VluchtelingenWerk, Rode Kruis en UNICEF Nederland noemen de krapte 'een collectief falen van betrokken overheden op lokaal, regionaal en nationaal niveau'. De organisaties zeggen dat een noodwet de problemen kan helpen oplossen. Zo'n wet zou gemeenten verplichten om asielzoekers op te vangen.

In onderstaande video leggen we uit wat zo'n noodwet zou betekenen en waarom deze er nu nog niet is:

Er is al jaren een groot probleem in de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Sinds de oorlog in Oekraïne, is er een hele nieuwe groep vluchtelingen bij gekomen. Is deze crisis nog wel op te lossen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore