Ga naar de inhoud
Zanger en componist

Doe Maar-zanger Henny Vrienten (73) overleden

Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie via concertorganisator MOJO laten weten. Vrienten was al langere tijd ziek.

De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen, meldt Mojo.

Vrienten was zowel componist als gitarist en pianist, maar vooral was hij bekend als voorman van Doe Maar. De band werd in 1978 opgericht. Vrienten sloot zich pas twee jaar later aan, als opvolger van Piet Dekker.

Henny
Lees ook:
Henny Vrienten wil niet herinnerd worden als oude beverige man

De band ontketende met hun typische Doe Maar-geluid - een mix van onder andere ska, punk en reggae - een ware rage in Nederland. Nummers als Doris Day, Is dit alles, De bom, 1 Nacht alleen en Pa werden grote hits.

Maar de overmatige populariteit deed de groep, de langste tijd in de bezetting van Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, uiteindelijk besluiten in 1984 te stoppen. Hysterische tienerfans reageerden verslagen.

In 2000 kwamen de mannen weer bij elkaar en maakten ze een comeback met zestien concerten in Ahoy. Daarna volgden meer concertreeksen en toerden ze langs festivals en theaters.

Eind september maakte Doe Maar bekend de afscheidstournee af te gelasten vanwege de ziekte van Vrienten. De toer was eerder een aantal keren uitgesteld vanwege de coronalockdown. De laatste keer dat de band door het land optrad, was in 2018. Hun 40-jarig jubileum vierden ze met de clubtournee Er verandert NIX.

Doe
Lees ook:
Doe Maar zegt afscheidstournee af vanwege ziekte Henny Vrienten