Ga naar de inhoud
Verdachten gehoord

OM doet strafrechtelijk onderzoek naar aangiften The Voice, vier verdachten

The voice of Holland Beeld © RTL

Het Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rondom The Voice of Holland. Dat gebeurt naar aanleiding van vijf aangiften. Het OM: "De vier aan The Voice of Holland verbonden personen tegen wie aangifte is gedaan, zijn als verdachte aangemerkt."

"De komende periode zal de politie zorgvuldig onderzoek doen. Hiervoor worden onder anderen diverse getuigen en de verdachten gehoord", stelt het OM. Dit zal enige tijd in beslag nemen. Het OM schrijft dat nadat het onderzoek is afgerond er een beslissing zal komen over mogelijke vervolging van de verdachten. 

Na uitzending BOOS

De situatie bij The Voice kwam aan het licht door een uitzending van het programma BOOS. Uiteindelijk werd door vijf personen aangifte gedaan van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen in totaal vier personen.

'Ellen
Lees ook:
'Ellen ten Damme beschuldigt Ali B van seksueel grensoverschrijdend gedrag'

Eerder werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen oud-coaches Ali B en Marco Borsato, een regisseur en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen.

Getuigen en verdachten gehoord

De komende periode zal de politie zorgvuldig onderzoek doen, zegt het OM. "Hiervoor worden onder anderen diverse getuigen en de verdachten gehoord."

ITV
Lees ook:
ITV zet miljoenen opzij voor The Voice of Holland-schandaal

Advocaat Sébas Diekstra, die vier oud-kandidaten van The Voice bijstaat, meldt in een reactie 'opgelucht' te zijn dat er nu een beslissing is genomen over het vervolg in de zaak. "Een gedegen strafrechtelijk onderzoek naar de aangiften van cliënten is de enige juiste beslissing en doet recht aan wat hen is overkomen."

'Vertrouwen om zelf ook aangifte te doen'

De afgelopen maanden zou direct en indirect contact zijn geweest met vrouwen die eveneens slachtoffer zijn geworden van zedenfeiten rondom The Voice. "Als deze en ook andere slachtoffers nu zien dat er zorgvuldig strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de verschillende feiten kan dat misschien het vertrouwen geven om zelf ook aangifte te doen van wat hen is overkomen."

RTL stopte met het uitzenden van het programma na het naar buiten komen van de berichten van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom de show. Jeroen Rietbergen, de bandleider bij The Voice of Holland en man van Linda de Mol, stapte per direct op. Hij erkende ongepast gedrag. 

Anouk stopte

Coach Anouk stopte met haar werkzaamheden bij de show. "Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en om de andere kant op te kijken", zei ze eerder.

Al langer gingen er geruchten over ongepast gedrag achter de schermen van The Voice. Eind 2021 werd bekend dat er aangifte was gedaan tegen Marco Borsato, die lange tijd coach was bij The Voice, vanwege grensoverschrijdend gedrag.