Ziekte van Lyme

Risico op tekenbeet grootst in Drenthe, minste kans in Zuid-Holland

25 april 2022 07:23
Beeld © Rob Engelaar

In Drenthe lopen mensen naar verhouding het grootste risico om gebeten te worden door een teek. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Tekenradar. Daar zijn inmiddels 80.000 beten geregistreerd.

De meeste meldingen op Tekenradar.nl kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, maar die provincies hebben ook veel inwoners. Vergeleken met het aantal inwoners komen de meeste meldingen uit Drenthe en Gelderland, en de minste uit Zuid-Holland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot onderzoek bij Lyme-patiënten: deel kampt nog lang met klachten

Teken slaan vooral toe in juni en juli. Bij volwassenen happen ze vooral op de benen, bij kinderen vooral bij het hoofd en de nek. De beestjes bijten dieren en mensen zodat ze hun bloed kunnen opzuigen. Dat is hun voeding.

27.000 lymebesmettingen per jaar

Als een bijtende teek de Borrelia-bacterie bij zich draagt, kunnen mensen de ziekte van Lyme oplopen. Dat overkomt jaarlijks ongeveer 27.000 mensen. Bij de meesten verdwijnt lyme na behandeling met antibiotica, ze herstellen volledig, maar een deel kampt nog lang met de klachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén tekenbeet en het leven van zanger Pete Philly lag in duigen: 'Ik voelde me beroofd'

De ziekte van Lyme is te herkennen aan een rode ring of een rode vlek rond de plek van de beet. Die kan tot 3 maanden na de beet ontstaan.

Volgens het RIVM heeft ongeveer een op de vijf mensen meerdere beten tegelijk. "Als je een teek aantreft op je lichaam, controleer dan dus ook de rest van je lichaam extra goed", adviseert het instituut. Zo voorkom je het risico op een besmetting:

Aan het einde van de zomer komen veel mensen er tot hun grote schrik achter dat ze misschien wel de ziekte van Lyme hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore