Ga naar de inhoud
Veel warme reacties

Man (80) steelt kaas en ham bij AH: 'Kom niet rond van aow'tje'

Een filiaal van Albert Heijn. Beeld © ANP

Een oudere man uit Zoetermeer heeft hartverwarmende reacties gekregen vanwege een winkeldiefstal bij de plaatselijke Albert Heijn. De man had 17,75 euro aan etenswaren gestolen met als verklaring dat hij moeilijk kan rondkomen van zijn aow'tje. Op sociale media regent het reacties van burgers en politici: "Dat een bejaarde man moet stelen, snijdt mij in mijn ziel."

De Zoetermeerse wijkagent Rob Doorneveld deelde het verhaal van de tachtigjarige op sociale media. De wijkagent hield hem gisterenmiddag aan in de Albert Heijn omdat hij voor 17,75 euro aan onder ander jong belegen kaas, garnalen en ham had gestolen. 

'Geen smoes'

Was het geen smoes van de bejaarde dief? "We zien natuurlijk wel vaker smoezen van winkeldieven. Maar in dit geval gaan we er toch écht vanuit dat dit geen smoes is", zegt een politiewoordvoerder desgevraagd. "We controleren dit soort verhalen altijd en we zijn de privésituatie van die man nagegaan. Daarom hebben we gegronde redenen om ervanuit te gaan dat zijn verhaal klopt", vervolgt de woordvoerder.

De AOW gaat in als je 66 jaar en 7 maanden bent. De hoogte van de uitkering in 2022 is - als je alleen woont - 1244,35 euro. Wijkagent Doorneveld noemt het 'een triest verhaal'.

De tweet van de wijkagent heeft veel losgemaakt. "Dat een 80-jarige moet stelen om te eten. Dit snijdt met in mij ziel", twittert Niels. "Kan ik wat boodschappen voor die man betalen, dit kan toch niet", zegt Iwan.

Anderen willen geld doneren en vragen de wijkagent om de gegevens van de man. "Wat een gaaf land, bejaarden moeten stelen om rond te komen", zegt iemand cynisch op Twitter.

Beter tas met boodschappen geven

Ook Kamerleden reageren op het verhaal. "Het was beter geweest als je hem een tas met boodschappen had gegeven", schrijft DENK-Kamerlid Farid Azarkan.

Er zijn ook mensen die minder medelijden hebben. "Dit zijn allemaal luxe producten die hij heeft gestolen", zegt iemand. Een ander: "Deze meneer is niet de enige die niet kan rondkomen."

De man hoeft niet direct te vrezen dat hij een strafblad krijgt. Hij heeft een reprimande gekregen. Wijkagent Doorneveld is vandaag nog bij hem op bezoek geweest.

Waarom
Lees ook:
Waarom het kabinet de AOW niet verhoogt (en oppositie en ouderen daar boos over zijn)