Ga naar de inhoud
Veel kippen in omgeving

Vogelgriep in Barneveld vastgesteld: tienduizenden dieren geruimd

Kippenstal (archieffoto)

Op een bedrijf in Terschuur in de gemeente Barneveld is vogelgriep vastgesteld. Daarom worden er daar 28.600 dieren geruimd. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden ook alle dieren op een ander bedrijf in de nabije omgeving gedood.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat als er niet preventief geruimd wordt, de vogelgriep in dit gebied snel naar omliggende bedrijven kan verspreiden. Dat komt omdat de bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. 

23 bedrijven in directe omgeving

Binnen drie kilometer van de getroffen bedrijven liggen namelijk nog eens 23 pluimveebedrijven. Zij worden op dit moment door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Een deel van deze bedrijven is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in hetzelfde gebied, zo schrijft het ministerie. Voor de 235 andere pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond de getroffen bedrijven geldt per direct een vervoersverbod.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw vogelgriep in Lunteren, ruim 280.000 kippen gedood

Al maanden is er vogelgriep in ons land. Zo werd er woensdag nog vogelgriep in Lunteren vastgesteld, waarna 280.000 kippen moesten worden gedood. Sinds oktober vorig jaar geldt daarnaast een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders. Ook veel andere landen in Europa hebben te maken met vogelgriep.

Vervoersverbod
Lees ook:
Vervoersverbod door vogelgriep treft veel pluimveehouders