Zorg voor vluchtelingen

Tandartsen vinden dat zorg Oekraïners niet goed is geregeld

24 april 2022 10:24
Archieffoto ter illustratie. Beeld © ANP

Volgens tandartsen in ons land is de zorg voor Oekraïense vluchtelingen niet goed geregeld. Veel tandartsen voeren behandelingen bij de vluchtelingen gratis uit. Ze vinden dat het kabinet met een structurele oplossing moet komen.

Tandartsenvereniging KNMT zegt dat de tandartsen de behandelingen gratis doen 'omdat de situatie van de Oekraïners onze leden aan het hart gaat, iedereen begrijpt immers dat er sprake is van een noodsituatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Humanitaire corridors Marioepol mislukt, morgen nieuwe poging

Oekraïense vluchtelingen mogen in de EU wonen, werken, financiële ondersteuning krijgen en medische zorg ontvangen.

Administratief probleem

Landen kunnen zelf beslissen hoe ze dat regelen. In ons land vallen Oekraïense vluchtelingen in een nieuwe categorie en de administratie in de zorg kan dat niet verwerken.

Er zijn regelingen voor mensen zonder verzekeringen, maar die vergoeden alleen behandelingen in het basispakket, en voor volwassenen valt de tandarts daar niet onder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het is te druk bij de huisarts, maar hoe weet je wanneer je moet bellen?

Problemen bij declareren

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) had vorige week alarm geslagen. Daar kampen ze met hetzelfde probleem: ze komen in de knel bij het declareren van de zorgkosten van Oekraïners.

Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid schreef deze week aan de Tweede Kamer dat hij bestaande regelingen als basis wil gebruiken. "Het uitgangspunt hierbij is het zoveel mogelijk kopiëren van bestaande systemen, contracten, en de aanspraken, zoals deze ook zijn opgenomen in de regeling medische zorg asielzoekers."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore