Ga naar de inhoud
Bagage niet afgehandeld

Al tientallen vluchten geannuleerd door wilde staking Schiphol

Lange rijen op Schiphol. Beeld © ANP

Door een wilde staking op Schiphol zijn al tientallen vluchten van KLM en KLM-partners geannuleerd. Grondmedewerkers van KLM hebben uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden het werk neergelegd.

Door de staking wordt vracht en bagage niet afgehandeld. Operationeel directeur René de Groot zou ondertussen op Schiphol in gesprek zijn met de stakers. Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd.

KLM-staking
Lees ook:
KLM-staking leidt op Schiphol tot chaos vanwege vakantiedrukte

Vliegtuigen van KLM en van partners van KLM die op Schiphol landen, zoals Delta en Air France, worden ook niet uitgeladen. Personeel zorgt er nog wel voor dat mensen het vliegtuig kunnen verlaten. Maar koffers en tassen blijven in het ruim.

KLM erkent hoge werkdruk

KLM erkent dat de werkdruk hoog is. Het bedrijf zegt er alles aan om personeelstekorten op te lossen en de werkdruk te verlagen. "Daarbij zetten we alle maatregelen in die mogelijk zijn."

De inhuur van een andere afhandelaar op Schiphol is er daar een van. KLM heeft dat bedrijf gevraagd om tijdelijk het werk over te nemen van het stakende personeel.

Helft van de vluchten

Volgens vakbond FNV hebben alle 150 platformmedewerkers van KLM het werk neergelegd.

KLM handelt de bagage af van ongeveer de helft van alle vluchten op Schiphol. FNV zegt dat KLM de grootste is, maar de medewerkers ook het minst betaalt en weinig vaste contracten geeft.

Schiphol: extra uitdaging op toch al drukke dag 

De luchthaven noemt de staking van KLM-medewerkers 'een extra uitdaging'. Een woordvoerder Schiphol benadrukt dat medewerkers proberen zo goed als het kan reizigers bij te staan door informatie te delen en ze naar de gate te helpen. 

De luchthaven had mensen voorafgaand aan de meivakantie al gewaarschuwd voor lange rijen en drukte. Tussen 23 april en 8 mei verwacht Schiphol dagelijks gemiddeld 174.000 reizigers

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update