Ga naar de inhoud
Afhandelingspersoneel

KLM-staking leidt op Schiphol tot chaos vanwege vakantiedrukte

Ook gisteren was het al druk op Schiphol Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Op een van de drukste dagen van het jaar op Schiphol zijn medewerkers van de KLM begonnen met een staking. Volgens vakbond FNV gaat het om een 'wilde staking' van medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van onder meer bagage.

Een woordvoerder van de luchthaven bevestigt dat er gestaakt wordt door 'afhandelingspersoneel'. Schiphol bekijkt volgens hem op dit moment de gevolgen van de staking voor de luchthaven.

Vluchten geannuleerd

KLM kan de impact van de acties van de platformmedewerkers nog niet precies inschatten. Volgens een woordvoerster wordt daar nu naar gekeken.

Voor meerdere incheckbalies staan lange rijen. Eén van die rijen loopt zelfs door tot buiten het gebouw van de luchthaven. Er wordt omgeroepen dat het druk kan zijn vanwege de meivakantie en een tekort aan personeel, maar over de staking wordt vooralsnog niets vermeld op de luchthaven.

Op de site van Schiphol staat al dat verscheidene vluchten vanmorgen zijn geannuleerd. Veel reizigers klagen via sociale media over de problemen op de luchthaven.

Boosheid om uitbesteding

Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd. De staking zou vanochtend om 06.00 uur zijn begonnen.

Aanleiding voor de staking is volgens FNV onder meer de aankondiging van KLM dat een deel van de werkzaamheden van het personeel uitbesteed zal worden aan Viggo, een onafhankelijk afhandelingsbedrijf.

Waarschuwing

Gisteren begon de meivakantie, en Schiphol waarschuwde de afgelopen dagen al voor lange rijen, extra wachttijden en mogelijke annuleringen. "We verwachten dit weekend al topdrukte. Vergelijkbaar met de periode van voor corona", zei een woordvoerder van de luchthaven eerder tegen RTL Nieuws.

Schiphol zucht onder personeelstekorten vanwege de coronapandemie. Veel personeel is in die periode gestopt en is ander werk gaan doen. Daarom zijn er bij bijvoorbeeld de incheckbalies en security te weinig mensen.

Lange
Lees meer
Lange rijen en topdrukte in meivakantie: vliegvelden waarschuwen reizigers