Ga naar de inhoud
Reeks aanvallen

Zes jaar cel en tbs geëist tegen man die vrouwen belaagde en betastte

De politie waarschuwde voorzichtig te zijn in het grensgebied tussen Lunetten en Hoograven Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige man die ervan verdacht wordt in de zomer van 2020 meerdere vrouwen in Utrecht te hebben aangevallen. De vrouwen werden belaagd en betast.

De eerste aanval vond plaats in de wijk Lunetten op 3 juli 2020. Een gemaskerde man werkte een vrouw met grof geweld tegen de grond en betastte haar. "In de periode erna vonden nog vijf van dergelijke aanrandingen plaats in Lunetten en het naastgelegen Hoograven. In sommige gevallen werden slachtoffers van hun fiets getrokken", aldus justitie.

Onrust in de buurt

Meerdere vrouwen raakten gewond. Een van hen moest zelfs voor langere tijd in het ziekenhuis worden opgenomen. De politie was massaal aanwezig in de wijk in de hoop de dader op te pakken.

Volgens het OM zorgden de aanvallen voor een groot gevoel van onrust in de buurt. "Veel mensen voelden en voelen zich onveilig om bijvoorbeeld te gaan hardlopen in het park of om alleen op de fiets erop uit te gaan"

Politie
Lees ook:
Politie Lunetten pakt vrouwenbelager op en wordt bedankt met chocola

De 29-jarige verdachte werd in februari 2021 aangehouden dankzij aangetroffen DNA-sporen op de kleding en onder de nagels van slachtoffers. Het OM vervolgt hem voor vijf aanvallen. Voor een zesde incident ontbreekt het aan voldoende bewijs, al zijn er wel aanwijzingen dat hij ook daarbij betrokken was.

Verstoord seksueel gedrag

De man weigerde mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Wel benoemen experts dat hij geen besef lijkt te hebben dat hij seksueel grensoverschrijdend gedrag laat zien.

"In het politiedossier zitten daarnaast diverse verklaringen van onder anderen ex-partners en oud-collega's waaruit verstoord seksueel en sociaal gedrag van de verdachte blijkt. Vergelijkbare informatie is er vanuit een hulpverleningstraject dat verdachte op 12-jarige leeftijd gevolgd heeft na twee incidenten betreffende seksueel en sociaal grensoverschrijdend gedrag", aldus de officier.

Het OM wil niet dat de man in de maatschappij terugkeert voordat hij succesvol behandeld is, en eist daarom naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging.