Ga naar de inhoud
'Vredig het leven verlaten'

Zanger, componist en schrijver Jan Rot (64) overleden

Jan Rot Beeld © ANP

Jan Rot is op 64-jarige leeftijd overleden. "Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten. Hij heeft gekozen voor een stille crematie zonder uitvaart", staat op zijn Facebookpagina. De zanger, componist en schrijver had uitgezaaide darmkanker.

Lees hier het Facebookbericht:

Rot maakte in augustus 2021 bekend dat hij uitgezaaide kanker had. Deze maand liet de muzikant weten dat hij nog maar een paar weken te leven had en dat hij daarom al zijn optredens moest annuleren.

"Ik hoop er met mijn gezin nog een bijzondere tijd van te maken en dank iedereen voor alle warmte, steun en applaus de afgelopen decennia. Ik ben nog niet weg hier, maar zeg het alvast: Het was een prachtig leven", schreef hij op Facebook.

Jan Rot: geen artiest voor de massa, maar voor de liefhebber

01:50

De muzikant was in zijn column voor het AD en op sociale media erg open over zijn ziekte. Dat was Rot ook op tv toen hij in januari 2022 voor de tweede keer meedeed aan De Slimste Mens. De KRO-NCRV zei bij hoge uitzondering ja tegen een tweede deelname omdat het een van zijn laatste wensen was. In 2012 verloor Rot de finale, tien jaar later vloog hij er tijdens de kwartfinale uit.

Rot is overleden op de dag dat hij op NPO Radio 5 wordt geëerd met een speciale uitzending. In Een Rotavond, zoals de aflevering heet, praten vrienden en collega's over hem en wordt werk van hem ten gehore gebracht. Onder de gasten zijn onder anderen zangeres Marjolein Meijers, met wie Jan Rot jarenlang het duo An + Jan vormde, Jakob Klaasse, de pianist van Rot en Bill van Dijk met wie Rot in de musical De Palingvissers stond. Astrid de Jong presenteert de uitzending.

De muzikant laat zijn vrouw Daan en hun vier kinderen achter.

Rutte over overlijden Jan Rot: 'Heel triest nieuws'

00:54