Ga naar de inhoud
Bekijk de prijzen

Meeste pretparken flink duurder: met gezin naar Efteling in meivakantie bijna 200 euro

Beeld © ANP

Wil je in de meivakantie een dagje naar een pretpark met je gezin? Dan zul je op veel plekken flink de portemonnee moeten trekken. Ook kaartjes voor attractieparken en buitenspeeltuinen zijn duurder geworden. Bekijk op onze kaart waar je wél goedkoop naartoe kunt.

RTL Nieuws bekeek de toegangsprijzen van zo'n 50 pretparken in Nederland en vlak over de grens in Duitsland en België. In de lijst staan grote, dure parken als de Efteling, Walibi en het Duitse Phantasialand, maar ook kleinere parken als Kameleondorp in Friesland en Kabouterland in Drenthe.

Dezelfde pretparken bekeken we eerder in 2019 en 2017. Zo is te zien dat de toegangsprijzen in veel parken de afgelopen twee jaar zijn gestegen.

Dagje Efteling: 188,50 euro

Bijvoorbeeld de Efteling. Een gezin met twee ouders, een kind van 10 en een kind van 4 betaalt in totaal 176 euro voor toegangskaartjes in de meivakantie. Daar komt ook nog een parkeerkaart van 12,50 bij, dus in totaal kost het bezoekje 188,50 euro. In 2019 kostte datzelfde bezoekje 10 euro minder.

In deze grafiek zie je de prijsverschillen bij de duurste attractieparken:

Ook bij de kleinere parken is de prijs soms hard gestegen. Koploper is Sprookjesbos Valkenburg in Zuid-Limburg, waar een kaartje meer dan de helft duurder werd, van 9,50 euro per persoon naar 14,55 euro.

En het dagje uit loopt natuurlijk niet alleen door de toegangsprijzen in de kosten: ook de benzine om naar het pretpark te komen is nu duurder, net als de krentenbollen en andere snacks in je rugzak.

Soms juist goedkoper

Door je dagje uit slim te plannen, kun je soms geld besparen. Koop je je kaartje online, dan ben je vaak goedkoper uit dan aan de kassa. Veel parken zijn bovendien gebruik gaan maken van flexibele prijzen. Als je van tevoren een kaartje koopt voor een relatief rustige dag, betaal je minder dan iemand die op een drukke dag wil gaan.

Een aantal parken is sinds 2019 überhaupt goedkoper geworden. Zo is ons voorbeeldgezin met twee kinderen in Attractiepark Slagharen deze meivakantie 92 euro kwijt. Dat was in 2019 nog een stuk meer: 127 euro. 

Je kunt dus ook een kleiner, goedkoper park opzoeken. Waar de goedkoopste pretparken bij jou in de buurt zijn, dat zie je op deze kaart:

Over deze cijfers

Van meer dan 50 pretparken heeft RTL Nieuws de toegangsprijzen bekeken via de websites van de parken. Hierbij is uitgegaan van een voorbeeldgezin: twee volwassenen, een kind van 10 en een kind van 4. Ook parkeerkosten zijn meegeteld.

Sommige pretparken werken met flexibele prijzen. In dat geval is de goedkoopste dag gekozen binnen de meivakantie, dus tussen 23 april en 8 mei. Als via de website van het pretpark een kortingsactie of goedkoper combiticket wordt aangeboden, is die prijs aangehouden. Andere kortingsacties zijn niet meegenomen. 

Bij sommige parken is de prijs niet gebaseerd op de leeftijd, maar op de lengte van een kind. Daarvoor is uitgegaan van gemiddelde lengtes van 1,04 meter voor een kind van 4 en 1,43 meter voor een kind van 10.