Nog geen akkoord

Kabinet weet hoe ze miljardengat wil dichten, nu eerst leuren bij oppositie

22 april 2022 03:28 Aangepast: 22 april 2022 07:40

Na uren vergaderen heeft de coalitie vannacht een basis gelegd voor het dichten van het miljardengat in de begroting. Premier Rutte wilde na afloop nadrukkelijk niet van een akkoord spreken. De regeringspartijen willen nu eerst met de oppositie gaan praten.

Het proces om tot een Voorjaarsnota te komen is daarmee volgens Rutte 'echt anders dan andere jaren'. De leiders van de VVD, D66, ChristenUnie en het CDA willen eerst 'het brede draagvlak in de Kamer' zoeken voordat ze de gewijzigde begrotingsplannen presenteren.

De gesprekken werden rond 02.30 uur afgerond. Als het aan de coalitiepartijen ligt wordt de koppeling van de AOW met het minimumloon hersteld. De uitgaven voor Defensie worden flink opgeschroefd. En er gaan miljarden naar compensatie van mensen die te veel spaartaks hebben betaald.

Rekening voor bedrijven

Bedrijven en mensen met veel vermogen betalen de rekening: zij gaan meer belasting betalen. Zo gaan bedrijven sneller het hoge tarief voor de winstbelasting betalen, vanaf een bedrag van 200.000 euro. En er zijn plannen om directeuren-grootaandeelhouders zwaarder aan te slaan. 

Eerder werd geopperd om geld vrij te maken door het mes te zetten in het Wopke Wiebesfonds, het klimaatfonds of door het begrotingstekort op te laten lopen. Maar dat is waarschijnlijk niet nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt miljarden tekort: 'Het is best complex'

Verder heeft de coalitie ervoor gekozen voorlopig alleen de 60.000 spaarders te compenseren die bezwaar hadden gemaakt tegen hun aanslag. Dat scheelt miljarden euro’s. Wel bestaat het risico dat op een later moment alsnog meer mensen moeten worden gecompenseerd en opnieuw miljarden moeten worden gevonden.

Verschillende keren staken de coalitiepartijen de afgelopen weken de koppen bij elkaar om te kijken hoe de ontstane gaten kunnen worden gedicht. Minister Kaag van Financiën maakte aan het begin van de voorjaarsonderhandelingen duidelijk dat ze streng wil toezien op naleving van de begrotingsregels.

'Eerste grote test'

"Met het vinden van een oplossing voor het miljardengat in de begroting is de coalitie geslaagd voor de eerste grote test", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Maar daarmee zijn ze er nog niet. Want het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en moet dus nog op zoek naar steun bij de oppositie."

Hoewel de basis voor een akkoord is gelegd, wil premier Rutte daar nadrukkelijk nog niet van spreken. "Hij houdt niet op te benadrukken dat het kabinet echt iets anders wil doen dan voorheen, en dat er dus nog ruimte is voor de oppositie om met ideeën te komen", zegt Schreinemachers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie kruipt richting akkoord over miljardengat begroting

Kaag zei vorige week al dat ze samen met premier Rutte in gesprek wil met de oppositie. Wanneer en hoe is nog niet duidelijk. Sommige oppositiepartijen vallen sowieso af. En de eisen van GroenLinks en PvdA gaan zo ver dat een deal met deze partijen niet erg waarschijnlijk wordt geacht.

Hoop op JA21

De hoop is vooral gevestigd op JA21, ook al zal dat ook niet makkelijk zijn. Partijleider Eerdmans zou ongetwijfeld heel tevreden zijn als er een flinke hap wordt genomen uit het klimaatfonds, maar dat zien sommige coalitiepartijen niet zitten. Of JA21 ook met andere toezeggingen tevreden kan worden gesteld is nog niet duidelijk.

"We zijn in ieder geval zo ver dat we deze gesprekken voorlopig even willen stilleggen", sprak Rutte vannacht na afloop van het overleg. "Daarmee is het proces ook anders dan andere jaren. Dan probeerden we het helemaal af te ronden. Dat doen we niet. We willen eerst op de verschillende onderwerpen met de andere fracties, oppositiefracties, praten."

Andere fracties kans geven

Rutte zei wel al een 'richting' te zien. "De sfeer is goed, maar heel bewust gezegd: hier stoppen we. Eerst overleg met anderen. We willen echt oppositiefracties ook de kans geven hier iets van te vinden." De premier geeft aan in de tweede helft van mei meer te kunnen zeggen, nadat 'er ook allemaal gedachtegoed is opgehaald bij andere fracties'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore