Ga naar de inhoud
Gevel verwoest

Flat in Bilthoven deels ingestort na gasexplosie, vier brandweerlieden gewond

Veel rook en puin: deel flat Bilthoven weggevaagd door twee explosies

00:55

Een flat aan de Weegschaal in Bilthoven is deels verwoest door twee explosies na een gaslek. Onder meer een deel van de gevel en de vloeren zijn weggeslagen. Zeker vier brandweermedewerkers raakten gewond.

De gasexplosie ontstond bij werkzaamheden. Een leiding is kapot gegaan, waardoor er brandbaar en explosief aardgas ontsnapte. Nadat het lek werd ontdekt, zijn meerdere woningen in het blok ontruimd. Kort daarna volgde een eerste explosie.

Medewerkers van de brandweer waren aan het werk in en rond het gebouw toen de tweede explosie volgde. In ieder geval vier brandweermedewerkers zijn daarbij gewond geraakt. Omdat de huizen op tijd waren ontruimd, zijn er geen andere slachtoffers gevallen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De explosies hebben flinke schade aangericht. De gevel is deels verwoest en er zit een gapend gat in het gebouw. Hulpdiensten kwamen massaal op de rampplek af, waaronder twee traumahelikopters. 

Breed afgezet

De omgeving is breed afgezet. Het publiek wordt op grote afstand gehouden. 

"We zijn nog niet zeker dat al het gas weg is", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. "Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Ook is nog niet duidelijk wat de stabiliteit van het pand is." Bewoners kunnen om die reden in ieder geval vannacht nog niet naar huis. 

De mensen die hun huis uit moesten zijn in een andere locatie van de woningbouwvereniging opgevangen. "Daar is ook hulpverlening aanwezig voor mensen die geschrokken zijn", zegt de veiligheidsregio.

De tweede explosie werd vastgelegd op beeld:

Bekijk de beelden: tweede explosie Bilthoven live uitgezonden

00:28

De burgemeester van gemeente De Bilt, Sjoerd Potters, reageert via Twitter op de gebeurtenissen: "Ik ben erg geschrokken en mijn aandacht gaat uit naar de gewonde hulpverleners. Ik begrijp dat het voor iedereen een heftig incident is. Blijf thuis, kom niet naar de locatie."