Ga naar de inhoud
Nieuw dreigingsbeeld

NCTV waarschuwt voor dreiging van vrijgelaten IS-terroristen

Rechtbanktekening uit 2015 over een rechtszaak rond Syriëgangers. Beeld © ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waarschuwt voor de eerste veroordeelde IS-terroristen die zijn vrijgelaten of binnenkort vrijkomen. Sommige vrijgelaten IS'ers kunnen een verhoogde dreiging voor de nationale veiligheid vormen. 

Dat staat in het nieuwste dreigingsbeeld van de NCTV. "In Nederland gaat het de komende jaren om enkele tientallen mensen, maar in Frankrijk en Duitsland veel meer", zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, de huidige NCTV.

"Dit is niet alleen een vraagstuk voor Nederland, maar gaat ook over de samenwerking in het hele Schengen-gebied, vanwege vrij reizen binnen dat gebied."

Oud-lid
Lees ook:
Oud-lid Hofstadgroep Sahla sprak enkele keren met NCTV

Volgens de NCTV zal een groot deel geen plannen maken voor een terroristisch misdrijf, maar bij enkelen blijft na hun vrijlating sprake van een verhoogde dreiging en kunnen zij bijvoorbeeld overgaan tot een aanslag.

"Het is belangrijk dat we alert blijven", zegt Aalbersberg. Volgens de NCTV is het belangrijk dat diensten en gemeenten 'blijven monitoren', zodat duidelijk is bij wie sprake is van radicalisering.

Oorlog niet van invloed

Dit jaar gaat het in Nederland om enkele mensen. Ze zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven, bijvoorbeeld naar het afreizen naar IS-gebied in Syrië en Irak. De oorlog in Oekraïne is niet van invloed op het dreigingsniveau in Nederland.

"Als het gaat over energie, cyberdreiging en vluchtelingenvraagstuk, dat kan allemaal de nationale veiligheid beïnvloeden", zegt Aalbersberg. "Maar in het kader van dit dreigingsbeeld gaat het vooral over geradicaliseerde mensen die naar Oekraïne reizen en daar gaan meevechten. Maar dat ziet we op dit moment niet gebeuren."