Jas nog niet op zolder

Geniet nog even van de zon, want er komt een koudere meivakantie aan

21 april 2022 10:10 Aangepast: 21 april 2022 11:23
Zaterdag nog even genieten van de lentezon. Beeld © ANP

Voor wie geen genoeg kan krijgen van het zonnetje is er goed nieuws: ook dit weekend wordt het weer mooi lenteweer. Toch moeten we alle mooiweerfans een beetje teleurstellen: je tussenjas kan nog niet helemaal worden opgeborgen.

"Het ziet er niet onaardig uit dit weekend", zegt William Huizinga van Buienradar. "Vooral zaterdag wordt het mooi. De temperaturen gaan aardig oplopen."

Het wordt 18 tot 19 graden, in het zuiden kan het de eerste dag van het weekend zelfs 20 graden worden. De eilandbewoners moeten rekening houden met een graad of 14.

Winderig addertje

"Er zit wel een klein addertje onder het gras", zegt onze weerman. Dat addertje heeft de naam wind. "Er waait een stevige wind uit het oosten of noordoostelijke richting. Vooral op zaterdag waait die wind goed door, met in het noorden en op de wadden windkracht 6."

Die wind is in het hele land te voelen. "Een jasje op het strand is geen slecht idee, maar achter de duinen zal het goed toeven zijn. Met zonkracht 4 is insmeren aan te raden."

En die jas, die kun je maar het beste bij je houden voor de meivakantie. Vanaf zondag wordt het al koeler. De bewolking neemt toe en in het zuiden van het land kan misschien een buitje vallen. De zon laat zich wel geregeld zien, en qua temperatuur zitten we rond een graad of 16.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lange rijen en topdrukte in meivakantie: vliegvelden waarschuwen reizigers

Vanaf maandag neemt de temperatuur dan echt een kleine vlucht naar beneden. "Vooralsnog zien we in de eerste week van de meivakantie nu een graad of 12 of 13. Op lange termijn is het nog lastig inschatten, maar houd rekening met wat koeler weer. Ook op Koningsdag."

Voor de kinderen die morgen de verjaardag van onze vorst al vieren met de Koningsspelen: het is ideaal sportweer. Op de meeste plekken droog, 's ochtends een beetje bewolking, 17 graden en een windje uit het noordoosten.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore