'Krijgsmacht van professionals'

Staatssecretaris: 'We gaan niet terug naar een dienstplicht'

21 april 2022 07:02 Aangepast: 21 april 2022 09:25
Archieffoto Beeld © ANP

"We gaan niet terug naar een dienstplicht. We zijn een krijgsmacht van professionals." Dat zegt staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat in Trouw.

Van der Maat onderzoekt wel of er een 'dienstplicht' naar Scandinavisch model kan worden ingevoerd. Jongeren worden daarbij uitgenodigd eraan deel te nemen, maar alleen wie het daadwerkelijk wil wordt gekeurd en opgeleid. 

Personeelproblemen

Het Nederlandse leger heeft te kampen met personeelsproblemen, en de staatssecretaris denkt dat daar nog andere oplossingen voor zijn.

Zo wil hij het makkelijker maken om tussen verschillende onderdelen van de krijgsmacht te 'hoppen' door het personeelsbeleid bij de vier afdelingen - landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee - beter op elkaar af te stemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alle meisjes uit 2003 krijgen deze week dienstplichtbrief, ook prinses Amalia

Veteraan voor de klas

Verder wil Van der Maat werken aan de doelgerichtheid van de jeugd. "Het begint bij de veteraan die voor de klas staat", zegt Van der Maat.

"Dat 17de levensjaar is het moment dat je echt binnen moet komen bij die jonge gasten, en moet zeggen: 'Denk nou goed na, de krijgsmacht is een 'no regret'-stap voor je carrière'", zegt Van der Maat in de krant.

Officieel nooit afgeschaft

Officieel heeft Nederland de dienstplicht overigens nooit afgeschaft. "Maar sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht uitgesteld", is op de website van de Rijksoverheid te lezen. "Defensie roept daarom geen nieuwe dienstplichtigen meer op. Dat zou jaren van voorbereiding vragen. Er zijn geen kazernes en instructeurs voor. En er is ook niet voldoende materieel (zoals uniformen en voertuigen)."

Wie 17 jaar wordt, en dat geldt sinds 2020 ook voor meisjes, krijgt wel een brief van de overheid over de inschrijving voor de dienstplicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Terug van weggeweest: Europese landen willen dienstplicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore