Ga naar de inhoud
Late griepgolf

Meer mensen met griep dan vorige week, epidemie nog niet op z'n retour

Archieffoto Beeld © Amber Beckers/ Hollandse Hoogte

De griepepidemie die nu al zo'n anderhalve maand duurt, lijkt voorlopig nog niet ten einde. Vorige week gingen 61 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten.

Dat is een toename ten opzichte van de week ervoor, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. Er is sprake van een epidemie als minstens twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepverschijnselen. 

Twee keer zoveel ziekmeldingen

Vorige week bleek al uit cijfers van Arbo Unie dat er twee keer zoveel ziekmeldingen zijn als in dezelfde periode in 2021 en 2020, en een kwart meer dan in de jaren voor de coronapandemie. Meestal begint een griepepidemie eerder in het jaar, maar door de coronamaatregelen is de verspreiding van het griepvirus waarschijnlijk lang tegengegaan.

Twee
Lees ook:
Twee keer zoveel mensen ziek: 'We zitten midden in de griepepidemie'

Nadat de maatregelen werden opgeheven, nam het aantal griepgevallen toe. Mensen hebben sindsdien meer en nauwer contact met elkaar, waardoor luchtwegvirussen meer kans hebben zich te verspreiden.

Geen echte griep

Toch zullen de meeste mensen die thuisblijven met griepklachten geen griep hebben. Echte griep krijg je volgens het RIVM ongeveer eens in de tien jaar. "Mensen verwarren griep vaak met een verkoudheidsvirus. Misschien zijn veel mensen vergeten hoe ziek je van griep kunt worden."

Heb
Lees ook:
Heb je wel echt griep? Dit zijn de verschillen met een (flinke) verkoudheid

Een griepepidemie duurt gemiddeld negen weken of langer. Arbo Unie verwacht dat het aantal griepgevallen mogelijk zal afnemen door het mooie weer, omdat virussen zich daardoor minder makkelijk verspreiden.

Bekijk ook: Bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter? Alles over griep

04:25
Elk jaar krijgt 1 op de 10 Nederlanders de griep. Dat is een stuk minder dan mensen zelf vaak denken. Wat het verschil is tussen een verkoudheid en een griep en of de mannengriep nou wel of niet bestaat, legt Daphne Lammers uit.