Ga naar de inhoud
Brandwonden

Tien kinderen gewond door fakkels bij amateurwedstrijd: 'Ontzettend gevaarlijk'

Fakkels in publiek in Rijnsburg Beeld © Danny van den Bosch

Supporters van de Zuid-Hollandse clubs Rijnsburgse Boys en Quick Boys vonden het gisteren nodig om voor de wedstrijd in Rijnsburg fakkels naar elkaar te gooien. Een dag later meldt de politie dat er zo'n tien kinderen gewond zijn geraakt.

De kinderen hadden vooral brandwonden. Niemand hoefde naar het ziekenhuis, maar de politie zegt dat het ook heel anders had kunnen aflopen. "Een aantal supporters had fakkels bij zich, en die werden in het publiek gegooid. Dat is natuurlijk ontzettend gevaarlijk", zegt de woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Meisje van 11 in kleedkamer

Bij deze derby in de tweede divisie gaat het er altijd fanatiek aan toe, maar deze keer gingen supporters veel te ver, zegt ook de aanvoerder van de thuisclub, Bram Ros tegen De Telegraaf: "We hadden een meisje van 11 jaar in onze kleedkamer zitten. Die kreeg wat naar zich toe gegooid en had een gat in haar hoofd'', zegt hij.

Op deze video gemaakt door Danny van den Bosch is de chaos te zien die door het fakkelincident ontstond.

De politie was niet bij het duel aanwezig, zegt de woordvoerder tegen RTL Nieuws. "De verantwoordelijkheid van de veiligheid in het stadion ligt bij de clubs zelf." Er is dan ook niemand aangehouden.

Het verbaast aanvoerder Ros dat de politie er niet was. "Aan de andere kant, het is ook gek dat het nodig is. Dit is hersenloos gedrag, waar je misschien ook weinig tegen kan doen.''

De aanvoerders van beide teams spraken het publiek toe om vooral te stoppen met elkaar te bestoken. Dat is op dit filmpje te zien:

De wedstrijd begon door al het gedoe uiteindelijk 18 minuten te laat. Rijnsburgse Boys won overigens met 3-0 maar daar hadden na afloop maar weinig mensen het over.

Naar elkaar wijzen

De clubs wijzen online naar elkaar, waarbij ze vooral elkaars supporters ervan betichten 'te zijn begonnen' met het gooien van fakkels.

Burgemeester Cornelis Visser heeft samen met de clubs afgesproken dat publiek van Quick Boys voorlopig niet meer welkom is bij Rijnsburgse Boys. Een woordvoerder van Rijnsburgse Boys zegt dat ze nog op zoek zijn naar de daders waartegen 'passende maatregelen' worden genomen.