Ga naar de inhoud
'Leer- en verbeterpunten'

Vier inspecties onderzoeken fatale steekpartij jeugdgevangenis Breda

Jeugdgevangenis Den Hey Acker in Breda Beeld © ANP / Erald van der Aa

Na de fatale steekpartij van vrijdag en een ontsnapping eerder dit jaar gaan vier inspectiediensten de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda doorlichten. 

Bij de steekpartij kwam vrijdag een 19-jarige  gedetineerde om het leven en raakte een 20-jarige gedetineerde gewond. In verband met het steekincident is een 18-jarige man opgepakt, een medegedetineerde van de twee slachtoffers.

Doodgeschoten in België

De Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Inspectie van het Onderwijs gaan nu onderzoeken hoe de jeugdgevangenis heeft gehandeld in de aanloop naar, tijdens en na het incident. Ook bekijken ze of er uit de handelswijze iets geleerd kan worden en of er verbeterpunten zijn. 

Dit gebeurt in combinatie met het lopende onderzoek naar een incident dat plaatsvond in januari, waarbij een jongere die vastzat ontsnapte en uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten in België. De jonge gedetineerde had een vuurwapen en gijzelde hiermee personeelsleden van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Dodelijke
Lees meer
Dodelijke steekpartij in jeugdgevangenis Breda, gedetineerde (19) omgekomen

Aanleiding steekpartij onbekend

"In deze jeugdinrichting hebben op korte termijn twee zeer ernstige incidenten plaatsgevonden. Daarom zullen de inspecties ook nagaan hoe Den Hey-Acker is omgegaan met verbeterpunten die de inspecties eerder via hun intensieve toezicht hebben aanbevolen", staat in de aankondiging.

De politie doet in beide zaken strafrechtelijk onderzoek. Het is nog onbekend wat de aanleiding was van de steekpartij, die vrijdag rond 15.15 uur plaatsvond. Ook is niet bekend hoe de toestand van de gewond geraakte persoon is. De 18-jarige verdachte is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit in voorarrest.

Doodgeschoten
Lees meer
Doodgeschoten Nederlander (21) in België had sinds augustus onbegeleid verlof