Leverontsteking

Vier gevallen van ernstige acute hepatitis bij kinderen, artsen moeten opletten

20 april 2022 18:54 Aangepast: 20 april 2022 20:28
(Archieffoto) Beeld © iStock

Artsen die kinderen behandelen, wordt gevraagd te letten op symptomen van acute hepatitis bij kinderen. Gezondheidsinstanties als het RIVM en de WHO waarschuwen, nu de ernstige aandoening bij meerdere kinderen in Europa is opgedoken. Ook in Nederland zijn gevallen bekend, maar ouders hoeven zich niet direct zorgen te maken. De kans op leverfalen is extreem laag.

Vorige week bleek dat er verspreid door Europa enkele tientallen kinderen met acute hepatitis in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat zijn er veel in verhouding tot eerder. De Wereldgezondheidsorganisatie riep daarom landen op melding te doen van meer bekende gevallen. 

Normaal gesproken gaat het jaarlijks om een handjevol gevallen van acuut leverfalen in Nederland. Nu zijn er sinds het begin van dit jaar drie kinderen die een nieuwe lever hebben ontvangen en een vierde bij wie het net niet nodig was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker vier Nederlandse kinderen met zeldzame ontstekingsziekte hadden corona

Drie levertransplantaties

Kinderlevertransplantatiechirurg Ruben de Kleine van het Universitair Medisch Centrum in Groningen is extra alert. "Normaal hebben we vier tot zes gevallen over een heel jaar. Sinds het begin van dit jaar zitten we nu al op vier. Het is best heftig in zo'n korte tijd." 

Het overgrote deel van de kinderen met ernstige hepatitis (ongeveer 90 procent) herstelt uit zichzelf. Een klein deel van de kinderen met acute hepatitis krijgt te maken met leverfalen. In het ernstigste geval moet iemand een levertransplantatie ondergaan. Die gevallen komen dan bij het team van het UMCG terecht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RS-virus dodelijk voor kinderen, maar er is een medicijn op komst

Oorzaak onbekend

Hoe kinderen acute hepatitis krijgen, is niet bekend. De Kleine legt uit dat bij een deel van de gevallen geen oorzaak gevonden kan worden. Dat was vroeger al zo, en nu weer.

"In een derde van de gevallen is het een combinatie van factoren en bij weer een derde van de gevallen is het een gevolg van een virusinfectie. Maar ook daarbij weten wij nog steeds niet of het komt door het virus zelf, of dat het bijvoorbeeld een reactie van je eigen immuunsysteem is op het opruimen van dat virus." Een behandeling met medicijnen tegen deze vorm van acute hepatitis is niet mogelijk, zegt De Kleine. "We weten vaak namelijk niet wat de directe oorzaak is, terwijl het beeld van leverfalen wel al heerst."

Ook nu is onduidelijk wat de oorzaak is. Volgens ECDC, het 'Europese RIVM', wordt een infectie als meest waarschijnlijk startpunt gezien. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kinderen met acute hepatitis positief testen op het adenovirus. In drie gevallen testten kinderen positief op Covid. Er is geen link met een vaccinatie tegen Covid omdat de kinderen met leverfalen niet waren gevaccineerd.

Hepatitis A, B, C, D, E, ? 

Het RIVM laat weten nader onderzoek te doen. Hepatitis is een algemene benaming voor een leverontsteking. Die wordt vaak veroorzaakt door de bekende virussen A, B, C, D en E. Dat is nu niet het geval. "Het is onze taak om te kijken wat de oorzaak is. Dat doen we samen met het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk en dat moet worden uitgezocht", laat het RIVM weten.

Ander griepseizoen

Op basis van de Europese cijfers schat De Kleine dat in Nederland nu zo'n 20 tot 40 kinderen acute hepatitis hebben. "Normaal gesproken zien we dit aantal wel meer, maar dan vooral rond het griepseizoen. Ook dat lijkt nu verschoven. Het bijzondere nu is de combinatie van het aantal ernstige gevallen zo dicht op elkaar en de tijd van het jaar." 

Moeten ouders zich nu zorgen maken? "Nee", zegt De Kleine resoluut. Er hoeven geen extra voorzorgsmaatregelen genomen te worden. "Er gaat nu eenmaal van alles rond nu. Maar als je een ziek kind hebt dat ook suf is, of geel wordt, dan is het als ouders wel verstandig om aan de bel te trekken. En daarom hebben we voor de zekerheid huisartsen en kinderartsen opgeroepen alert te zijn." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore