Tijdelijke opvang

Komende week 32 Oekraïense vluchtelingen in koninklijk slot Het Oude Loo

20 april 2022 12:35 Aangepast: 20 april 2022 13:50
Jachtslot Het Oude Loo Beeld © RVD

Komende week worden op kasteel Het Oude Loo 32 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Het gaat om vijftien vrouwen, twaalf kinderen en vijf mannen.

Tuin gesloten

De afgelopen weken is het 15de-eeuwse jachtslot op het koninklijk domein, vlak bij Paleis Het Loo, klaargemaakt voor de tijdelijke nieuwe bewoners.

De tuin rond het kasteel is 'vooralsnog' gesloten voor bezoekers 'om privacy te bieden aan de nieuwe bewoners', wordt via het officiële Instagramaccount van het koninklijk huis gemeld.

Slaapkamer in Het Oude Loo Slaapkamer in Het Oude Loo

De jonge Oekraïense kinderen kunnen naar wereldschool De Vlinder in Ugchelen in de gemeente Apeldoorn, werd eerder bekend. Dat is een basisschool die gericht is op kinderen die uit het buitenland komen. Ze krijgen veel les in de Nederlandse taal, zodat ze naar reguliere scholen kunnen als ze hier langer moeten blijven.

Oudere kinderen

Oudere kinderen uit Oekraïne kunnen naar drie middelbare scholen. Het gaat om De Heemgaard, het Edison College en Onze Wereld. De inschrijving kan worden geregeld zodra de Oekraïners op het kasteel gehuisvest zijn.

Het slot wordt gehuurd door koning Willem-Alexander. Eigenaar is het Rijksvastgoedbedrijf, dat met de betrokken instanties, waaronder het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), afspraken heeft gemaakt over de opvang.

Badkamer in slot Het Oude Loo Badkamer in slot Het Oude Loo

Niet alleen Willem-Alexander en koningin Máxima bieden onderdak aan Oekraïense vluchtelingen, ook koning Filip en koningin Mathilde van België doen dat. 

Drie gezinnen zullen worden ondergebracht in appartementen van de Koninklijke Schenking, de organisatie die staatseigendom ter beschikking stelt aan de Belgische koninklijke familie.

Bekijk ook: Gaan Rutte en de koning Oekraïense vluchtelingen in huis nemen?

Nederlanders nemen massaal Oekraïense vluchtelingen in huis, maar hoe staat premier Rutte daar eigenlijk tegenover? En ons koningspaar?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore